7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodSeful de gara din Pielesti a vrut sa cucereasca primaria

Seful de gara din Pielesti a vrut sa cucereasca primaria

» Florin Patrachioiu, sef de gara in comuna Pielesti de langa Craiova, a devenit celebru printre ceferisti in 1999, atunci cand a blocat un tren NATO cu armament pentru razboiul din Iugoslavia.

» Patrachioiu a devenit apoi celebru in toata tara anul trecut, cand a ajuns personajul principal in filmul "California Dreamin’" al regizorului Cristian Nemescu. Pelicula a fost premiata la Cannes.

» Ieri Florin Patrachioiu a sperat sa renunte la functia sa de sef de gara care s-a pus piedica in fata celui mai mare bloc militar al lumii, pentru a deveni primar la Pielesti, una dintre cele mai mari comune din judetul Dolj.

L-am gasit pe Florin Patrachioiu acasa, tocmai venise sa ia masa. Nu-i prea arde de mancare totusi. Dupa cum merge votul, are toate posibilitatile sa piarda Primaria Pielestiului. Pe nedrept, imi spune, si asta il roade cel mai tare. "Ieri eram printre favoriti, aveam toate sansele sa intru in turul doi. si, daca intru in turul doi, ies primar. Dar azi noapte contracandidatii au lucrat intens si acum nu cred ca va mai fi turul doi", se plange. In comuna aflata la 10 kilometri de Craiova, lupta electorala e incinsa. Tot in noaptea de sambata spre duminica, inainte de ziua alegerilor, actualul primar si candidat din partea PSD, Constatin Nica, a fost batut in propria masina. "Daca stiam ca e o campanie asa murdara… si cum ii manevreaza pe oameni… Oameni care erau cu mine acum s-au intors. Le dau de baut sau bani.

Eu am o sete de bine, pe cand ei au sete sa se imbogateasca", ofteaza la propriu ceferistul. Florin Patrachioiu e sef de gara de exact un deceniu. Pina in 1998 fusese impiegat de miscare tot la CFR, apoi a urmat o scoala pentru sefi de gara. "Mi-era asa o frica sa nu iau examenul de absolvire si ma fac de ras in fata satenilor. Dar pe drum am intalnit o maicuta care aduna bani pentru o manastire. I-am dat si ea mi-a spus sa-mi pun o dorinta. si asta am zis: sa iau examenul, sa nu ma fac de rusine. si am reusit".

Buturuga mica din calea NATO
Un an mai tarziu avea sa puna Guvernul Romaniei pe jar pentru ca a oprit un tren NATO cu armament pentru Iugoslavia, care trebuia sa ajunga la o unitate militara de langa Craiova. Omul a vazut ca acel convoi nu avea toate actele in regula – lipsea o stampila de vamuire – si nu a vrut sa incalce legea. Chiar daca avea in fata cel mai mare bloc militar al planetei, chiar daca pana si Traian Basescu (pe atunci ministru al Transporturilor) i-a ordonat sa lase garnitura sa treaca. "Cand vine vorba de lege eu nu ma uit cine e in fata mea. Legea trebuie respectata", declara Florin Patrachioiu dupa aproape zece ani de la acea intamplare. Faza cu stampila s-a rezolvat dupa patru ore de stat pe linie moarta. Dar "cosmarul" de la Pielesti al americanilor inca nu se terminase.

Cand sa plece si din Craiova, s-au lovit din nou de buturuga Patrachioiu. Acum acesta le cerea 371 de milione de lei vechi si 20.000 de dolari taxe de transport pentru vagoanele pe care militarii le luasera de la SNCFR. Americanii nu au vrut sa plateasca. "I-am tinut doua saptamani. Au inceput presiuni asupra mea de la Regionala, de la Bucuresti. Nu am cedat. Dupa ce a venit o dispozitie semnata, le-am dat drumul", isi aminteste olteanul. Ulterior Traian Basescu a comandat o ancheta, dar pana la urma seful de gara nu numai ca a iesit basma curata, ba chiar a incasat o prima. Intamplarea din 1999 a devenit mai tarziu film. Regizorul Cristian Nemescu l-a transformat pe Florin Patrachioiu in personajul principal al peliculei sale "California Dreamin’".

Lungmetrajul nu respecta in totalitate adevarul istoric. Pe seful de gara din film il cheama Doiaru’ si este un mic mafiot local, care face afaceri pe seama trenurilor ce trec prin halta sa. Mai mult, acesta are o fiica, desi personajul nostru real este tatal a doi baieti. "Am vazut filmul, dar n-am avut nimic de comentat, chiar daca nu respecta realitatea. si nici nu le-am cerut vreun ban."

Patron de echipa de fotbal
seful de gara din Pielesti candideaza din partea Partidului Noua Generatie (PNG) al lui Gigi Becali. Nu intentionat, asa s-a nimerit. "Initial nu vroiam sa candidez, dar m-am decis in ultimul moment, din cauza insistentei cetatenilor din comuna. Am ales PNG pentru ca era singurul partid fara candidat si nu vroiam sa-i supar pe ceilalti de la alte partide. Dar poate ca este si un partid care mi se potriveste." Poate ca da, pentru ca unele asemanari cu patronul Stelei exista. De exemplu, Florin Patrachioiu a infiintat si sustinut financiar echipa locala de fotbal Avantul Pielesti. Apoi imi transmite ca este credincios. "Eu am credinta in Dumnezeu si cred ca voi realiza ceva." Pe peretele salii in care si-a lansat candidatura la Primarie, un fel de magazie cu mese lungi, e agatata o carpeta cu un pastor si oile sale, luminat de o stralucire ingereasca.

In fine, ca si presedintele sau de partid, seful de gara se lauda ca e un filantrop. "Am executat un gard bordurat de sarma zincata la Caminul Cultural si la scoala Generala nr. 2. Am facut-o din banii mei si din donatii. Am ridicat un adapost la Halta Toporas, am construit un pod la scoala generala din satul Campeni si un pod peste paraul Balaita. Am infiintat un economat pentru batranii satului si pentru nevoiasi." Cand il intreb de unde are banii imi spune ca de la el din buzunar si de la prieteni. "Am facut astea in mai multi ani. M-au ajutat si altii, au avut incredere in mine." Totusi, Gigi Becali si partidul sau nu prea l-au ajutat. "La Becali am incercat sa intru, dar se ajunge greu. Pana la urma i-am aflat numarul de telefon si l-am sunat. Mi-ar fi placut sa vina la noi in comuna." Cei de la PNG i-au dat doar cateva pungi cu pixuri, zece stegulete, o suta de afise si un banner.

"Ce sa fac cu astea? Aproape ca mi-a fost rusine sa le impart."

 

"Am o dorinta de a face bine"

Florin Patrachioiu e convins ca satenii il iubesc, ca-l doresc de primar. E convins ca ar fi avut toate sansele daca liberalii nu ar fi platit voturi si nu ar fi intrat cu oamenii in cabinele de vot. De asta e foarte trist si amarat. "Mi-am dat seama ca in tara asta un om cinstit nu poate face nimic. Ca un om corect nu are sanse. Nu stiu cand o sa se schimbe lucrurile." E scarbit de nedreptatea din lume si de mizeria din politica. "Dar am asa o dorinta de a face bine cum nu cred ca mai au multi. Pur si simplu, simt ca pot da ceva comunei acesteia, care ar putea avea un viitor stralucit." Daca e iubit in sat sau nu, e greu de verificat. Cand il vad pe ulita oamenii ii striga: "Buna ziua, domnule primar! Am votat cu dumneavoastra!".

Dar satenii le spun asa tututor candidatilor. Apoi, daca-i intrebi in particular cu cine tin de fapt, toti se codesc sau iti spun ce vrei sa auzi. Un grup de sondori – au refuzat sa-si dea numele si sa fie pozati la crasma, in timpul lor liber – mi-au declarat ca nu i-a platit nimeni sa voteze, au ales ce le-a dictat constiinta. "Fiecare voteaza cu cine crede. Nu ne-a dat nimeni nimic." Florin Patrachioiu avea informatii ca primisera de baut pe gratis, de asta erau atunci la birt. Altii ar fi primit 2,5 milioane lei pentru un vot. Tot de la liberali. Liberalii neaga.

 

Celebritatea
» Una-i din gura, alta-i pe brosura
Florin Patrachioiu afirma ca transformarea sa in personaj de film nu l-a ajutat electoral. Imi spune ca prea putini sateni au vazut "California Dreamin’". Mult mai putini au citit despre isprava sa. "Iar eu nu am batut prea tare moneda pe chestia asta. Nu am luat filmul sa-l impart prin sat, nu imi sta in caracter." Apoi imi da brosura sa electorala pe a carei ultima pagina scrie: "A devenit celebru de doua ori: in 1999, cand a oprit un transport NATO, si in 2007, cand filmul «California Dreamin’», inspirat din povestea provocata de el, a luat premiu international la Cannes".

FOTBAL
» Avantul Pielesti a pierdut
Seful de gara care a oprit un tren NATO a devenit personaj de film, s-a inscris in partidul lui Gigi Becali si tine cu Universitatea Craiova: "Apoi, din tara, cu Steaua, dar Craiova e iubirea mea". E pasionat de fotbal, a jucat si el in tinerete. De altfel, in ziua alegerilor baietii au avut etapa, iar candidatul nostru se imparte intre aflarea scorului meciului plus impartirea de sfaturi tactice prin telefon si urmarirea scorului sau electoral. Avantul Pielesti a pierdut meciul. Cand ne-am despartit de Florin Patrachioiu acesta era convins ca va pierde si el primaria.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă