20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodRăzvan Theodorescu: Geoană a reprezentat un eşec pentru PSD, dar acum există...

Răzvan Theodorescu: Geoană a reprezentat un eşec pentru PSD, dar acum există riscul ca USL să piardă alegerile

Academicianul Răzvan Theodorescu, fost membru PSD şi fost ministru al Culturii, a spus, în emisiunea “Dezbaterile Rl”, moderată de Sabina Fati, că lui Mircea Geoană nu ar fi trebuit să i se dea “niciodată politica pe mână” fiindcă el este “un distins diplomat şi un catastrofal politician” şi “ar fi trebuit să fie trimis la locul în care el a strălucit de multe ori, adică diplomaţia”. Fostul ministru social-democrat al Culturii a mai spus că întrega carieră politică a lui Mircea Geoană a fost un eşec, însă decizia de suspendare este o gafă majoră a USL care ar putea pune în pericol viitorul alianţei social-liberale.

“USL este o struţo-cămilă care riscă, în anumite momente, să devină chiar o caricatură. Cred că această hotărâre (n.r. de suspendare a lui Mircea Geoană de la Senat) dovedeşte o imaturitate a conducerii actuale a PSD. Nu că Mircea Geoană nu ar fi meritat acest lucru”, a spus academicianul, adăugând că “Mircea Geoană nu este acum o victimă, ci este de mai mult timp o victimă a acestui partid care l-a propus primar al Capitalei, a eşuat; l-a propus ca premier, a spus prostiile cu PRM în 2004, a eşuat; l-a propus la preşedinţia România, a eşuat. Eşec pe toată linia. Partidul l-a făcut aşa. Domnul Iliescu este cel care de multe ori a închis ochii şi Adrian Năstase, care ştiu bine ce opinie are despre personajul politic Geoană, a închis şi el ochii şi l-au spijinit, ba chiar şi nevinovatul Ponta, care este un candid, un tânăr şi promiţător politician cu stofă de procuror, i-a fost însă purtător de cuvânt în timpul campaniei prezidenţiale. Toţi l-au înconjurat cu o atenţie pe care el nu o merita.

Răzvan Theodorescu a mărturisit că, într-o discuţie pe care a avut-o cu Ion Iliescu, l-a întrebat cum a putut fi trimis trimis Geoană în lupta politică, ţinând cont de faptul că nu avea experienţă ca politician, iar răspunsul fostului preşedinte a fost că motivul este “sprijinul pe care îl avea în mediile transatlantice”. Theodorescu a explicat că “de aceea a fost acceptat Geoană. Ceea ce nu mai înţeleg eu la PSD, a fost gândul celor de la Cluj din aprilie 2005, de a-l împinge pe acest non-politician în această luptă.”

La rândul său, Cristian Pătrăşconiu, director adjunct al Institutului de Studii Populare, a argumentat, tot în emisiunea “Dezbaterile Rl”, că nu există un “motiv raţional” pentru care PSD a vrut să scape de şefia Senatului.

E un glonte pe care cu voluptate şi-l trag singuri în picior. Dacă la motivaţiile din ultimele zile cu privire la suspendarea lui Mircea Geoană, mai adăugăm şi pachetul de frustrări ale unor lideri PSD care vroiau să-l execute într-un fel pe Mircea Geoană, şi facem această sumă, tot nu ţine ca explicaţie raţională pentru pierderea unei poziţii atât de importante, într-o luptă politică unde PSD deţine puţine baricade. Nu are nici un sens să piardă poziţia aceasta şi nu se leagă nici de proiectul doi, de suspendare a lui Traian Băsescu. Până la proba contrarie, cred că este una din marile gafe politice făcute cu voluptate”, a explicat Pătrăşconiu.

Directorul adjunct al Institutului de Studii Populare a mai sbliniat şi faptul că “marile performanţe ale USL sunt obţinute tocmai în Senat, de Mircea Geoană. Marile piedici, marile ambuscate în care au căzut cei din actuala putere s-au întâmplat într-un Senat condus de Mircea Geoană”. Iar fostului ministru al Culturii a precizat, la rândul său că “Geoană, cu diplomaţie, a ştiut să facă câte ceva pe acolo şi a stiut să fie consecvent cu apropierea sa permananentă cu Traian Băsescu. După mine, Mircea Geoană a fost mereu un şoricel tras de codiţă de Traian Băsescu, de la moţiunea de cenzură din 2008 până la aberaţia care a fost coabitarea PDL-ului cu PSD.”

După gafele din ultima vreme, USL riscă să nu câştige alegerile

Răzvan Theodorescu a precizat că pune “sub semnul întrebării posibilitatea ca USL să câştige alegerile de la anul şi mai ales după aceste gafe făcute în ultima vreme”.

USL merge pe ideea câştigării alegerilor. Un lucru pe care eu îl pun puternic sub semnul întrebării fiindcă PDL s-a organizat destul de bine pentru a face faţă acestui lucru, iar opoziţia îşi dă cu stângul în dreptul cam tot timpul. Chiar propunerea făcută în cazul victoriei a unui prim-ministeriat cu simpaticul Ponta şi o preşedinţie cu simpaticul Antonescu mi se pare o chestie de divertisment, nu este serioasă, joc de laborator”, a spus academicianul care a mai adăugat că aşteaptă să vadă „momentul în care PSD va da ghionturi PNL” dar că nu ştie „dacă USL va rezista până la alegeri”.

Pe de altă parte Cristian Pătrăşconiu a explicat că în cazul în care USL va râmâne în aceeaşi formulă până la alegerile de anul viitor, „deşi e mult timp până atunci, poate câştiga alegerile, dar nu toate victoriile sunt decisive fiindcă ecuaţia politică românească e complicată”, sugerând că USL ar avea nevoie de peste 50% din voturi pentru a putea desemna un premier.

 

Cele mai citite

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă