15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodRadu Carp: Un model federal al UE ar avantaja statele de la...

Radu Carp: Un model federal al UE ar avantaja statele de la periferie

Invitat în emisiunea “Dezbaterile RL”, moderată de Sabina Fati, directorul Institutului Diplomatic Român şi profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Radu Carp, a spus că, în cazul în care Uniunea Europeană ar deveni o federaţie de state, atunci statele aflate la periferie, implicit România, ar fi foarte avantajate.

Întotdeauna statele aflate la periferie sunt avantajate de un model federal fiindcă ele capătă o putere de decizie pe care altfel nu o au”, a spus profesorul Carp dând exemplul unui autor transilvănean, Aurel C. Popovici, care a scris la începutul secolulului XX lucrarea “Statele Unite ale Austriei Mari”, “în care era analizat Imperiul Austro-Ungar şi unde spunea că avantajul Transilvaniei este faptul că, aflată la periferie, poate avea un rol central într-o federaţie.”

Profesorul Carp a explicat şi faptul că acest model federal este susţinut mai ales de Germania care îşi doreşte extinderea modului său de gândire.

Germania a susţinut un astfel de model federal, pentru a arăta virtuţile propriului model dar şi pentru a capta interesul periferiei. În ultimele zile, am văzut că Angela Merkel a făcut declaraţii privind rolul României, Bulgariei, şi al statelor baltice. Nu este o surpriză. Germania a vrut mereu să capteze interesul periferiei şi o poate face printr-o construcţie de tip federal. În general, ideile care vin din partea Germaniei nu sunt idei nedemocratice sau care nu pot fi puse în aplicare. Sunt idei care merg în direcţia unei guvernanţe fiscale şi nu uneia politice”, a mai argumentat Radu Carp.

Directorul Institutului Diplomatic Român a mai precizat că, prin această dorinţă de emancipare a periferiei faţă de centru, poate fi explicată şi ideea tot mai vehiculată a unei Uniuni Europene cu două viteze.

“În Europa a fost întotdeauna o mişcare a emancipării perferiei faţă de centru. Dacă ne uităm la istoria Europei, vedem că s-a format un centru de luarea deciziilor in domeniul economic care, progresiv, a emanat către periferie. Această Europă cu două viteze este cumva starea naturală a Europei. Modelul Europei cu două viteze nu vrea să spună decât că poate ar fi cazul ca aceste diferenţe să fie recunoscute ca atare şi să nu se meargă pe ideea falsă a unei soluţii miraculoase în care periferia capătă aceeaşi putere ca şi centrul. Pe de altă parte acest model este deja practicat, există cooperarea intărită: unele state pot coopera mai mult unele cu altele pentru a depăşi standardele europene în anumite politici. Europa cu 2 viteze este un model care nu e federal, e contrapus acestuia, dar nu trebuie să credem că nu este practicat în prezent”, a spus profesorul Carp.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă