12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodPromotia de aur a medicinii romanesti

Promotia de aur a medicinii romanesti

» Cei mai multi absolventi care au terminat in 1977 Facultatea de Medicina Generala din Bucuresti au devenit medici renumiti, directori de spitale sau chiar parlamentari.

» Densitatea de personalitati care au finalizat scoala in acelasi an face din aceasta promotie cea mai importanta din ultimii 30 de ani de invatamant medical romanesc.


Ma conduce spre
libraria universitatii sa-mi arate una dintre cartile sale. A scris douasprezece pana acum si mai lucreaza la una. "Uite, vino sa iti arat o carte mai groasa, asa. Uite, aici e numele meu. Asta e a zecea." Citesc numele de pe coperta: Dan Peretianu. E presedintele Camerei Confederative a Medicilor din Romania si unul dintre criticii duri ai ministrului Sanatatii. Ma asigura ca nu e usor sa scrii atatea carti de medicina – o recunosc si colegii sai – si tocmai de aceea e nemultumit ca a ramas doar conferentiar. De vina ar fi politica. "Eu nu sunt profesor, desi am scris 12 carti." Il intreb ce legatura are politica. "Ca nu sunt membri PSD", intervine, din spatele nostru, psihologul Florin Tudose. "Da, domnule, asa este", confirma, aproape resemnat Dan Peretianu.
Cei doi ies apoi afara din aula Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucuresti pentru poza de grup. Fac parte din aceeasi promotie si tocmai au aniversat intalnirea de 30 de ani. Au terminat Facultatea de Medicina Generala in 1977. Anul marelui cutremur, dar si al celei mai "roditoare" generatii de absolventi de medicina din Capitala. si, probabil, din Romania. Majoritatea dintre ei au ajuns nume importante in medicina sau in puncte-cheie ale societatii. Bilantul e impresionant: 10 profesori universitari, 7 conferentiari, zeci de cadre didactice, directori de spitale si sefi de sectii, cinci generali, prefecti, parlamentari – au terminat impreuna scoala acum 30 de ani. "Suntem cea mai buna promotie a Universitatii de Medicina si Farmacie Bucuresti. Nu exista nici un dubiu ca nu a existat si, probabil, nu va exista prea curand o serie care sa dea atatea personalitati", se lauda Florin Tudose.

Eu cred ca e doar o coincidenta
Unul dintre cei mai de marca reprezentanti ai promotiei de la ’77 este profesorul Irinel Popescu, autorului primului transplant de ficat din Romania si seful Clinicii de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic. Dar doctorul mai are si alte premiere nationale, pe care le citam din CV-ul sau de trei pagini: "excludere vasculara totala in chirurgia hepatica, suntul spleno-portal distal Warren in hipertensiune portala, pancreatectomie cefalica cu prezervarea duodenului". Termeni medicali de neinteles pentru un om obisnuit, dar atat de esentiali pentru salvarea unui bolnav.
Irinel Popescu a terminat al doilea in promotia sa, cu media 9,98. La egalitate cu un coleg, Petrisor Geavlete, acum un urolog de asemenea apreciat. Recunoaste ca generatia sa are multe valori, dar nu pare la fel de entuziasmat ca ceilalti, nu crede ca e neaparat o performanta. "Eu zic ca e doar o coincidenta, nu e vorba de un ingredient special. De exemplu, eu sunt nascut in ’53, iar doctorul Sinescu in ’51. Daca dadeam amandoi la timpul nostru, nu am mai fi fost in aceeasi promotie." Mai mult, Irinel Popescu apreciaza ca au mai fost generatii cu rezultate bune. "Cu doi ani inainte, a mai fost o promotie buna, cu Mircea Cinteza (presedintele Colegiului Medicilor din Romania, fost ministru al Sanatatii – n.r.) sef de promotie."
Profesorul a pierdut sefia de promotie la mustata, s-ar putea spune. Primul a iesit Dan George Aldea, cu 10 pe linie. Totusi, crede ca cea mai frumoasa cariera a avut-o un alt coleg de-al lor, serban Mihaileanu.
Multi au emigrat
Dan George Aldea este cardiolog si profesor de succes. A condus luna trecuta un mare congres international de cardiologie care s-a desfasurat in Turcia, la Istanbul. "Este mare sultan acolo si nu poate ceda functia", l-a scuzat Florin Tudose pentru ca a lipsit de la intalnirea de 30 de ani. De asemenea, un foarte bun pianist, dar si "o fire destul de antisociala", dupa cum mi-au povestit fostii sai colegi.
serban Mihaileanu a urmat doar cinci ani de facultate impreuna cu aceasta promotie. In anul sase, s-a imbolnavit grav si a amanat scoala pentru un an. Insa toti il considera de-al lor. In 1984 a parasit Romania, cu o valiza de haine. Intai spre Israel, apoi in Franta, unde a reusit sa se impuna si sa fie apreciat. Acum preda la Paris si are un cabinet particular. Dupa Revolutie, a reluat legaturile cu Romania – preda si aici ca profesor asociat si l-a operat, de inima, pe fostul presedinte Ion Iliescu.
De altfel, profesorul nu este singurul din generatie care a plecat din tara. Cei mai multi au ajuns in SUA, altii in Germania. "Au plecat pentru ca nu se puteau manifesta aici. Toti au emigrat inainte de 1989, nici unul nu a plecat dupa. si au devenit medici mari acolo", imi explica Dan Peretianu.
Orgolii pentru sef de promotie?
Numarul mare de personalitati care au absolvit in acelasi an a adus, inevitabil, si o problema: nu se mai stie cu exactitate, dupa atatia ani, cine e seful lor de promotie. Unii ne-au prezentat ca fiind trei, altii au afirmat ca de fapt ar fi numai unul. O parte s-au pronuntat pentru doctorul Dan George Aldea, altii pentru doctorul Ionel Sinescu, o parte pentru profesorul Irinel Popescu. Cert e ca la adunarea de trei decenii, in lipsa celorlalti doi, ca sef de promotie a vorbit Ionel Sinescu. Nu toti au fost de acord cu situatia creata. "Dan George Aldea e seful nostru de promotie, a terminat cu 10. Am urmat eu si cu Geavlete, la egalitate. Sinescu a fost sef de promotie la medicina militara, unde erau cinci grupe de baieti pe care nu-i baga nimeni in seama", a replicat Irinel Popescu la incercarea noastra de a lamuri situatia.
"Nu stiu care sunt opiniile politice ale altora, dar eu si cu Dan George Aldea am fost sefi de promotie. Asta e tot ce pot sa spun", a raspuns si doctorul Sinescu.
"Dan George Aldea si-a anulat examenul la sport, ca sa iasa sef de promotie. Initial luase 8, iar Irinel Popescu 9. Asa ca a adus scutire ca el nu trebuia sa faca sport. La recalculare, i-a iesit media 10", isi aminteste Florin Tudose.
» "Am facut o scoala serioasa"

Specialist in chirurgia esofagiana, dr. Silviu Constantinoiu a terminat tot in 1977 la UMF Bucuresti. Este presedintele Societatii Romane de Chirurgie, filiala Bucuresti, si seful Clinicii de Chirurgie Generala si Esofagiana la Spitalul "Sfanta Maria" din Capitala.
» Care au fost ingredientele pentru care atatea valori s-au adunat in aceeasi promotie?
— Am facut o scoala serioasa. Noi am fost printre ultimele serii care au avut profesori construiti inainte de a fi scosi profesorii pe bazele comuniste. Imediat dupa 1950-‘55, in medicina au intrat foarte multi oameni cu dosar, care au devenit profesorii de la nivelul anilor ’80.
» Ati declarat la un moment dat ca, dupa promotia dumneavoastra, in ultimele zeci de ani a scazut nivelul medical in Romania. De ce?
— Noi eram in 1977 proaspat absolventi. Ministru era Proca, un mare chirurg, dar un mare rechin. Am fost penultima promotie la care s-a mai dat concursul de internat. Aceasta insemna ca in anul sase se dadea un examen, iar cei mai buni ramaneau in Bucuresti, trei ani. Aveai carte de munca din anul sase. Anii 1 si 2 de internat lucrai in Bucuresti, sase stagii de cate sase luni. Internul era mai mare ca medicul primar. Faceai tot, stateai in spital. Dupa ce domnul Proca si-a aranjat doua fete, le-a maritat cu doi chirurgi, le-a bagat in UMF, a zis ca internatul e o institutie perimata. Asta in conditiile in care in Franta il folosesc si acum. Acolo, pentru un profesor universitar cea mai mare mandrie e sa scrie in dreptul sau: vechi intern al spitalului.
» De ce nu s-a reintrodus dupa acest moment?
— S-a mai facut un an, doi dupa revolutie si tot s-a renuntat.
» Alte cariere stralucite

Dintre cei care au absolvit in 1977 s-au mai remarcat dermatologul Calin Giurcaneanu, vicepresedinte al Colegiului Medicilor Bucuresti, Silviu Rugina, director al Spitalului de Boli Infectioase din Constanta, Crina Sinescu, care coordoneaza Facultatea de Moase din cadrul UMF Bucuresti, Cristina Vornic, director la Spitalul "Sf. Stelian" din Bucuresti, care se ocupa de toxicomani. De asemenea, numerosi sefi de sectie in spitale din Romania au terminat in 1977: Adrian Fluieraru, Dana Gabriela Banu, Adriana Ciobotaru, Liliana Bomboie, Aurora Ionescu, Simona Marinescu. Unii s-au remarcat chiar si in politica: Elena Preda, fost deputat PSD, Irinel Popescu, fost vicepresedinte PNTCD, senator PC.
» Cardiolog si general SRI

Generatia a avut si absolventi cu importante cariere militare, cei mai multi ajungand in varful ierarhiei. Astfel, anestezistul Mihai Davidescu, fostul sef al Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva de la Spitalul Clinic Militar Bucuresti, este general in rezerva. Acelasi grad l-a avut si radiologul Viorel Rosu, de asemenea pensionat, care lucreaza acum in sistemul medical privat. Generalul de brigada Nicolae Tudor Paducel, chirurg cardiolog, este seful Directiei Medicale din cadrul Serviciului Roman de Informatii. In fine, Constantin Balescu a iesit la pensie cu gradul de colonel.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă