16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodPovestea cidrului ardelenesc: Doi tineri au deschis prima fabrică de cidru natural...

Povestea cidrului ardelenesc: Doi tineri au deschis prima fabrică de cidru natural din Transilvania | REPORTAJ

Sergiu Mureșan și Daniel Crișan au pus bazele primei fabrici de cidru din Transilvania în satul Zimbor, din județul Sălaj. Au ajuns să producă 6.000 de sticle pe lună și vor să-și mărească producția la 10.000 de sticle pe lună.

În mod tradițional, Sălajul este asociat cu pălinca de prune. Localnicii spun cu mândrie că produc cea mai bună pălincă din România sau chiar din lume, însă acest lucru este contestat de „concurenții“ lor din Bistrița, din Satu Mare, din Maramureș, din Bihor sau din alte părți ale Transilvaniei. Dacă supremația sălăjenilor în domeniul pălincii poate fi contestată, în schimb nimeni nu poate să pună în discuție faptul că ei dețin supremația în Transilvania în domeniul fabricării cidrului. Prima fabrică transilvăneană de cidru a fost deschisă de doi tineri în satul Zimbor. Iar cum apetitul românilor pentru această băutură crește de la an la an, și afacerea cu cidru crește în ritm alert.

Cidrul, o băutură cu o istorie destul de îndelungată pe plan european, mai ales în Occident, prinde din ce în ce mai mult teren şi în România. În timp ce în Marea Britanie, în Spania sau în Fran-ţa diferitele sortimente de cidru sunt foarte populare, pe piaţa românească de-abia acum începe să fie cunoscut.

În acest context economic, doi tineri din Transilvania au început o mică afacere, dar cu un mare potenţial. Compania Transylvania Brew este producătorul mărcii de cidru „Harvester“, un produs natural care a intrat pe piaţa românească şi care acum încearcă marea cu degetul: cidrul ardelenesc este testat pe piețele din Austria și din Polonia, iar în a doua jumătate a anului va fi testat și pe piețele din Marea Britanie și din Israel.

Frăția cidrului

Sergiu Mureşan şi Daniel Crişan sunt doi tineri antreprenori în vârstă de 36 de ani, care, după ce au făcut şcoli şi au muncit în ţări precum Franţa şi Marea Britanie, au decis să se întoarcă în România şi să îşi deschidă propria lor fabrică de cidru. Practic, cei doi sunt singurii producători independenți de cidru din România în acest moment. Faptul că sunt primii nu îi descurajează, în ciuda unei legislaţii mai restrictive în acest domeniu. Produsul scos pe piaţă sub marca „Harvester“ conţine 100% suc natural fermentat de mere, în timp ce produsul principalului concurent din această nişă de producţie conţine doar o concentraţie de 25% suc de mere.

Cei doi tineri antreprenori au fost colegi de liceu care s-au regăsit după mulţi ani. Sergiu Mureșan și Daniel Crișan trăiesc în Cluj-Napoca, dar au decis să îşi localizeze fabrica de cidru în Zimbor, o zonă foarte puțin poluată, ideală pentru producerea unei băuturi de mare clasă.

„Deși cidrul e un produs nou pe piața din România, am refuzat încă de la început ideea de a produce ceva doar acceptabil ca gust, cu ingrediente ieftine pentru un profit maxim și, în schimb, am decis să ne întoarcem mai degrabă la simplitatea produsului de origine, folosind totuși metode moderne de producţie. Am evitat folosirea oricărui ameliorator sintetic sau artificial, nu folosim conservanți, pentru că metoda pasteurizării folosite de bunicile noastre la conservarea dulceţurilor este o metodă suficientă şi perfect adaptată. După exprimarea unor prieteni britanici care au gustat produsul nostru: «am pus mărul înapoi în cidru»“, spune Sergiu Mureşan.

Fabricarea cidrului necesită folosirea anumitor soiuri de mere, care dau băuturii aroma specifică şi aciditatea potrivită. Din păcate, aceste soiuri nu sunt cultivate pe scară largă în livezile din România, pentru că proprie-tarii acestora au preferat soiuri mai dulci. Mai mult, pentru că cidrul „Harvester“ este un produs nou, niciun cultivator din Transilvania nu s-a arătat pregătit să investească în plantarea acestor tipuri noi de altoi. Astfel că cei doi investitori ardeleni sunt nevoiți să ia materia primă de la vecinii po-lonezi, care sunt cunoscuţi drept cei mai mari producători de mere din Europa.

„Ca plan de viitor, dacă politica agricolă ne permite, vrem să avem propriile plantații pentru soiurile de mere ce ne lipsesc, dar acesta este, evident, un plan ambiţios pe termen lung“, a spus Sergiu Mureșan, care crede că dealurile blânde ale Transilvaniei ar fi cel mai bun loc pentru cultivarea merelor pentru cidru. Până când vor reuși să-și planteze propriile lor livezi în care să crească merele potrivite pentru cidru, cei doi asociați se gândesc să încerce să găsească fructele de care au nevoie în Republica Moldova.

„O idee în acest sens ne-a oferit Alteța Sa Regală Principele Radu al României. Am avut onoarea să participăm la o întâlnire în care Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu oamenii de afaceri din județul Cluj și ne-a sfătuit să încercăm să cumpărăm mere din Basarabia. Aceste mere erau apreciate și de Regina Maria. Bineînțeles că dorim să mergem peste Prut și să cumpărăm fructe, pentru că, în fond, acest lucru ar însemna că producem această băutură tot din fructe românești. Ar fi excelent dacă am găsi acolo soiurile potrivite. Și tot în acest context, am anunțat pe Alteța Sa Regală Principele Radu al României că vom începe demersurile pentru a deveni Furnizori Oficiali ai Casei Regale. În fond, Principele Radu ne-a încurajat și ne-a dat idei bune“, spune Daniel Crișan.

Un trend ascendent

„Cidrul este un produs cu foarte mult potențial, considerăm noi, o băutură care se adresează unui spectru larg de consumatori, iar trendul cidrului este deja unul ascendent pe plan mondial“, mai spune Daniel Crişan.

Cei doi tineri care au întemeiat Transylvania Brew, compania care deţine brandul de cidru „Harvester“, doresc să lanseze pe piaţă trei varietăți de cidru: de mere, de pere şi cu căpșuni. Cidrul de mere „Harvester“ a fost pus pe piață anul trecut. El este distribuit în micile rețele de magazine din Transilvania, dar și de mari retaileri, precum Auchan.

„Cidrul nostru are un gust deosebit deoarece folosim un procedeu special de maturare, care îi oferă o aromă deosebită. Este o maturare tradițională, care ascunde un mic secret, legat de butoaiele de lemn în care are loc acest proces“, mai spune Daniel Crișan.

Sergiu Mureșan adaugă fap-tul că, din acest an, fabri-ca de cidru din Zimbor va pro-duce și cidru de pere. „Ne pre-gătim să scoatem pe piață acest nou sortiment. Am folosit suc de fructe aduse din Austria, pentru început, însă sperăm să putem găsi pe piața românească perele de care avem nevoie. Sau măcar în Basarabia“, spune Sergiu Mureșan.

Un alt plan este legat de producerea de cidru la draft, care poate fi un concurent serios pentru bere. Pe viitor, cei doi antreprenori transilvăneni doresc să obțină și varietăți unice în raport cu concurența, prin utilizarea unor ingrediente locale, în diferite combinații inedite. Pe lângă producția de cidru, Transylvania Brew are în plan și dezvoltarea unui brand de produse răcoritoare carbogazoase naturale. După o investiţie de aproximativ 100.000 € până acum, cei doi spun că dacă ar fi să o ia de la început, fără nicio ezitare, ar reface experiența deschiderii unei fabrici de cidru natural.

Cine sunt producătorii cidrului marca Harvester

Daniel Crișan are 36 de ani, s-a născut în Cluj-Napoca și este absolvent al Seminarului Teologic din Cluj și apoi al Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. A plecat din România din anul 2004 în Franța, apoi în Scoția în 2008, și din nou Franța, în 2013, unde a profesat în diferite domenii. În urmă cu aproximativ un an, a decis să revină în România pentru a încerca dezvoltarea proiectului Transylvania Brew, acasă.

Asociatul său, Sergiu Mureșan, are 36 de ani, s-a născut la Zalău, apoi a absolvit cursurile universitare în Franța, la Toulouse, iar ulterior a profesat în domeniul farmaceutic, specialitatea marketing și promovare. După ce a revenit în țară, s-a înscris la cursurile Facultății de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

Cele mai citite

Elena Rîbakina a câștigat turneul WTA de la Stuttgart

Kazaha Elena Rîbakina a câştigat turneul WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în finală, în două seturi simetrice, scor 6-2, 6-2,...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă