10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodPadure nascuta din donatii

Padure nascuta din donatii

» Satenii din comuna Valcelele, ajutati de vreo 30 de voluntari din Bucuresti, au iesit sambata sa planteze copaci pe un teren degradat din apropierea autostrazii Bucuresti-Constanta.

» Actiunea a fost initiata de Asociatia ViitorPlus din Bucuresti, care strange fonduri pentru impadurirea unei suprafete de 39 de hectare in Calarasi, judet care sta foarte prost la acest capitol.

"Ionica, fa, tata, groapa pe patru parti, ca asa scrie la tehnologie!", "Zamfirescule, calca mai tare baiatu’! Macar doi copacei sa punem, ca dupa aia vine masa si plecam acasa!". Invatatorul Nicolae Marin sta cu gura pe elevii sai, care mai degraba se hlizesc la sfaturile mucalite ale dascalului. Copiii nu indraznesc insa sa lase cazmaua din mana si incearca sa tina ritmul cu oamenii de la fundatie care par foarte hotarati sa faca treaba. Sambata, 29 martie, pe fostul izlaz al comunei Valcelele s-au adunat vreo suta de oameni: primarul Vasile Iliuta si preotul Ioan Ionce, profesori si invatatori de la scoala, specialisti in silvicultura, batranii satului, multi copii si tineri din Bucuresti. Este prima zi de plantare, urmand ca in fiecare sambata sa se intample la fel, pana cand toate cele 39 de hectare ale terenului degradat in urma constructiei autostrazii Bucuresti-Constanta va fi acoperit de copacei.
Dupa cum explica Eduard Voican, cel care s-a ocupat de partea tehnica a acestui proiect, este vorba despre specii care se preteaza la un teren decopertat si ramas sarac in substante nutritive: pin negru, mojdrean, ulm de Turkestan, salcioara si altele. "Chiar daca satenii au vrut sa punem aici salcam, nu se putea din cauza solului. Combinatia de specii aleasa de noi va face ca aceasta padure sa fie foarte frumoasa, dar pentru asta va trebui ca in primii sase ani – pana la impreunarea coroanelor – copacii sa fie atent supravegheati", spune Eduard Voican.

Localnicii sunt cei mai bucurosi ca vor avea o padure acolo unde pana acum 18-19 ani fusesera livezi de pomi fructiferi. "Imediat dupa 1990 s-a desfiintat CAP-ul si pomii au fost taiati. Asa era atunci. Dupa aceea nu a mai fost nimic aici, iar cand s-a facut autostrada au venit si au luat pamantul de la suprafata si terenul a ramas asa…", povesteste cu regret Ion Nicolae, localnic.
Teia Catana, presedintele Asociatiei ViitorPlus, sustine ca a ales aceasta zona pentru lansarea proiectului "Adopta un copac" in primul rand pentru ca s-a bucurat de sprijinul autoritatilor si al comunitatii locale din Valcelele. "Judetul Calarasi este unul dintre cele mai slab impadurite judete din tara, 4,5% din suprafata, fata de 20%, media recomandata pentru zonele de campie. Proiectul se bazeaza pe donatii, orice persoana fizica sau societate comerciala poate contribui cu fonduri la aceasta actiune. Banii stransi pana acum ne ajung pentru impadurirea a 4 hectare din cele 39, dar speram ca pana la toamna sa adunam si restul sumei", spune Teia Catana.

Proiectul "Adopta un copac" a fost selectionat pentru a participa la emisiunea-concurs "Respect pentru viitor", difuzata in fiecare duminica de Realitatea TV.
Cel mai bun proiect, desemnat in urma votului telespectatorilor, va fi finantat de una dintre cele mai mari companii din Romania.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă