18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodOperatiunea "Blocul", productie senzationala a "Epocii de Aur"

Operatiunea “Blocul”, productie senzationala a “Epocii de Aur”

Pe vremea raportarilor umflate si a realizarilor false de dinainte de 1989, un proiect ingineresc senzational a fost trecut sub tacere. In urma cu 20 de ani, un grup de specialisti din Alba Iulia a reusit sa rupa in doua un bloc de locuinte si sa deplaseze partile cladirii, intacte, cateva zeci de metri. Rezultatul muncii lor a dus la eliberarea unui capat al Bulevardului Transilvaniei care obtura vizibilitatea spre Catedrala Incoronarii, lucru ce nu a fost pe placul lui Nicolae Ceausescu.

Proiectul a fost unul dintre cele mai ambitioase ale vremii respective, metoda folosita reprezentand o premiera in Romania. Practic, cele doua cladiri care au rezultat de pe urma dezlipirii blocului construit exact in mijlocul Bulevardului Transilvaniei din Alba Iulia au fost mutate aproape 70 de metri pe diagonala, fara ca oamenii care locuiau in cladire sa se mute si fara intreruperea utilitatilor. Blocul a fost sectionat pe rost, adica pe golul care se lasa intre constructiile foarte lungi.
"Foarte important a fost sprijinul intreprinderilor care asigurau utilitatile. A fost constituita o echipa formata din toti directorii de atunci: de la apa-canal, gaz, energie electrica si telefonie, si nu s-a intrerupt nimic", a spus Mircea Abrudean, pe atunci directorul Antreprizei de Constructii Montaj, executantul lucrarii.
"Toata lumea a avut o teama: operatiunea costa mai mult decat sa il darami si sa il reconstruiesti. Exclus! Daca era sa relochezi 80 de familii, cheltuielile erau mult mai mari. Proiectul, utilajele si tehnologia de mutare au fost romanesti. Nu s-a apelat la nici un import. Era atunci spaima de a cheltui valuta. Oricum, Ceausescu a trebuit convins. Intai a spus: Ce, ma, mutati la o parte blocul sa se vada Catedrala?", a adaugat Abrudean.

Pana la urma, dupa insistente mai ales din partea fostului vicepresedinte al Judetenei de Partid, Domnica Maier, proiectul a fost aprobat. Pregatirile au durat trei luni. Sub supravegherea inginerului Iulian Radu, cladirile au fost ridicate pe niste cricuri si, in cateva ore, au fost mutate. Intai o parte a blocului si apoi cealalta. Operatiunea a fost cu atat mai dificila cu cat translatarea s-a facut pe diagonala. Mutarea blocului A2 a inceput in data de 29 iulie 1987, la ora 8 si 13 minute, si a durat 6 ore si 31 de minute. Lungimea totala a translarii celor doua blocuri a fost de 68,76 de metri.

Dupa 20 de ani, cladirea este – spun oamenii care o locuiesc – la fel de solida. Nu au aparut fisuri sau alte probleme ale structurii de rezistenta. "Nu am avut emotii, dar eram curioasa cum pot sa mute blocul. Lumea era de asemenea curioasa. Au venit si colegii de la serviciu si nu stiu cum s-a facut ca s-a umplut aici in sufragerie. De simtit nu s-a simtit nimic, dar am sesizat ca, venind incoace, ne-am apropiat, incet, de o garsoniera. Dar sa stiti ca suntem multumiti, nu am avut probleme, nu au aparut fisuri, nimic", a spus Ana Benta, care locuieste in blocul respectiv de la inceput. In ziua mutarii, cativa dintre ingineri au stat la taclale chiar in sufrageria femeii. Isi aminteste ca i-a servit cu ceva de baut, iar paharele de pe masa nici macar nu s-au clintit, insensibile la miscarea cladirii.
Singurii care nu au putut ramane in apartamente au fost cei de la parter. "Pe noi ne-au mutat. Ne-au pus sa eliberam apartamentele, ca sa ne mute blocurile. Nu ne simtim amenintati. Rezistenta e mare la acest bloc fata de ce se face acum. Pe noul amplasament au fost construite si pivnite, pe care dincolo nu le aveam", a spus Emil Stanciu, si el locatar al acestui bloc. Oamenii rad si spun ca au fost nevoiti sa isi schimbe adresele pe alta strada, desi nu si-au parasit apartamentele.
Cu toate ca mutarea a fost un succes, mediatizarea a fost foarte discreta. Foarte putine articole in presa locala de partid si cateva fotografii. Televiziunea nationala a ignorat operatiunea, astfel incat se pare ca nu exista documente filmate din timpul mutarii. Eliberarea Bulevardului Transilvaniei a facut posibila vizibilitatea Catedralei Incoronarii dinspre partea de vest a orasului. Mai tarziu, in celalalt capat al bulevardului a fost construita "in oglinda" inca o catedrala.

Brevet
Procedeul de mutare a fost brevetat in 1980 de catre Eugeniu Iordachescu. Cladirea a fost ridicata cu ajutorul unor prese puternice, asezata pe niste carucioare speciale ce au fost trase pe caile de rulare de niste trolii programate. In punctele-cheie ale constructiei au fost montati senzori de mare precizie la acea vreme. Alte cladiri din Romania care au "calatorit" cu acest sistem sunt Cladirea Bancii Nationale din Miercurea Ciuc, Casa Memoriala "Anton Pann" din Ramnicu Valcea, Biserica Manastirii de la Ramet si doua cladiri de sapte si, respectiv, cinci etaje din Bucuresti.

Cele mai citite

Sunt doi morți și mai mulți răniți după un incendiu la un bloc din București

Două persoane a murit, iar altele, între care un copil, primesc îngrijiri în urma unui incendiu care a cuprins două etaje dintr-un bloc din...

Sunt doi morți și mai mulți răniți după un incendiu la un bloc din București

Două persoane a murit, iar altele, între care un copil, primesc îngrijiri în urma unui incendiu care a cuprins două etaje dintr-un bloc din...
Ultima oră
Pe aceeași temă