19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodMarginenii au lasat oieritul pentru agroturism

Marginenii au lasat oieritul pentru agroturism

» Inginerul Bogdan Bucur amenajeaza in casa parinteasca o pensiune turistica rentabila.

» Marginenii, oameni intreprinzatori, au lasat oieritul, din care candva au adunat averi, pentru agroturism.

» Pastrarea sarbatorilor populare a devenit o strategie de marketing ce functioneaza ca un magnet pentru turisti.

Bogdan Bucur are 30 de ani si traieste inca in "anul de miere", e proaspat insurat cu Laura. Are o diploma de inginer, dar a ales sa lucreze in domeniul civic, in locul atelierului de strungarie. A primit mostenire "casa batranilor" – casa in care s-au nascut parintii parintilor sai – si acum o transforma incet, cu rabdare, intr-o confortabila pensiune turistica. Familia sa a renuntat la turmele de oi, pentru ca cei patru frati ai sai au si ei diplome universitare si foarte putin timp pentru cresterea animalelor.

Casa veche, un hotel comod
"Casa batranilor" se va transforma in curand intr-o primitoare casa de oaspeti, iar visul lui nu e departe de a fi realizat. Altii au procedat asa inaintea lui, iar tanarul nostru crede ca e preferabil sa-si transforme casa intr-o pensiune agroturistica decat s-o lase sa se darame sub povara timpului. "Oamenii se schimba si o data cu ei se schimba si obiceiurile. Acum, oieritul nu mai este activitatea de baza in fiecare gospodarie. Unii s-au apucat de agroturism, altii au plecat din tara. Dar e bine sa stie ca au unde se intoarce atunci cand vor sa-si redescopere radacinile", spune Bogdan Bucur. Ca el gandesc multi dintre tinerii margineni care, dupa aderarea la Uniunea Europeana, nu mai vad emigrarea ca singura solutie posibila pentru a scapa de saracie. Marginenii nu au fost niciodata saraci, iar de cand si-au deschis casele strainilor se simt impliniti.

Peste 40 de pensiuni turistice intr-un singur sat
Duminicile in "alb si negru" – culorile traditionale ale marginenilor – nu sunt frumoase doar la Rasinari. Ele au devenit obicei in toate satele de sub poalele Fagarasului si ale Cindrelului. Rasinarenii sunt pusi, ca si restul romanilor, in situatia de a se descurca asa cum pot mai bine in confruntarea cu necunoscutele integrarii europene. Oameni mandri si intreprinzatori, oierii din satele Marginimii nu au stat niciodata la mila autoritatilor, dovada ca multi dintre ei nici macar nu incaseaza modicele pensii de stat pe care le primeste un fost agricultor la CAP. Dar au stiut sa faca avere, iar acum o inzecesc folosindu-se de ceea ce natura le-a dat in stapanire. Au gasit agroturismul ca modalitate de a-si exprima ospitalitatea si de a imparti cu ceilalti roadele locului pe care s-au asezat ca oameni liberi inca de la 1200. Numai in Rasinari, la poarta Marginimii, sunt peste 40 de pensiuni agroturistice sau mici afaceri de familie in turism cultural.

Sarbatori populare care incanta turistii
Turistii care "adasta" in Marginime nu au timp sa se plictiseasca. Duminica trecuta, la Rasinari, in "poarta" Marginimii Sibiului, a fost zi de mare sarbatoare. Feciori calari pe cai impodobiti cu "strut" au insotit, de la intrarea in sat pana in fata primariei, "lada de zestre" a sibienilor.

Primarul din Micasasa era cel care purta "comoara" – o lada din lemn, frumos lucrata de copiii de la sectia de sculptura traditionala a scolii "Ilie Micu" si impodobita cu stergare albe, cu broderii tesute din in sau canepa batuta la rau. De-a lungul drumului i s-au alaturat familii de rasinareni, tinere sau mai in varsta, pana cand intreg poporul a ajuns in fata primariei. Primarul Ioan Bara a fost cel care a primit, in numele comunitatii din Rasinari, "lada de zestre", apoi cursantii de la sectia de mestesuguri populare din comuna s-au aratat in fata oamenilor. Cantecul fluierasilor, dansurile copiilor, tesaturile fetelor sau icoanele pictate pe sticla s-au dovedit atractii irezistibile pentru turistii care s-au aflat duminica la Rasinari. Asemenea zile sunt dese in satele din Marginimea Sibiului, unde oamenii au descoperit ca a-ti trai traditia in vazul strainilor e o deprindere de viata ce poate deveni o afacere de viitor.

Marginimea Sibiului
"Marginimea Sibiului" delimiteaza o zona etno-geografica situata la poalele Muntilor Fagaras si Cindrel, ce cuprinde 17 localitati ale judetului, intre care cele mai cunoscute sunt Orlat, Sibiel, Rasinari, Gura Raului, Sadu, Saliste, Jina, Cacova-Fantanele, Talmacel sau Poiana Sibiului. Ocupatia principala a localnicilor este oieritul, iar activitatile in domeniul agroturismului si turismul cultural sunt tot mai numeroase si mai profitabile. Bisericile si troitele vechi din Rasinari, Muzeul de icoane pe sticla din Sibiel, casele si muzeele memoriale, peisajele naturale si stilul rustic de viata, nealterat, sunt atractii puternice pentru turisti. Pe DN1, orasele Cisnadie, Sibiu si Saliste pot fi punctele de acces spre satele din Marginime.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă