12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodInternetul şi alţi demoni

Internetul şi alţi demoni

Ei bine, se pare că da. Experţii americani o numesc uz excesiv de internet şi tehnologie de ultimă oră, scrie The New York Times. “Din ce în ce mai mult, viaţa începe să semene cu un chat virtual”, crede doctorul Elias Aboujaoude, directorul Clinicii de Control al Impulsurilor din Stanford.

În “viaţa cognitivă” – aşa cum numeşte acesta existenţa offline – persoanele care sunt mult prea ataşate de web, iPod-uri şi smarthpones tind să devină impulsive, uituce, fără răbdare şi chiar narcisiste.

“Cât de des verifici email-ul?”

Fiind vorba despre oameni dependenţi de internet, aceştia pot uşor să verifice nivelul fenomenului online, la NetAddiction.com. Site-ul oferă un test pe bază de întrebări directe, de tipul “Neglijaţi treburile casnice pentru a petrece mai mult timp pe internet?” sau “Cât de des vă verificaţi email-ul?”.

Bineînţeles, investigarea “narcotizării” cu world wide web nu se limitează la atât. 

Universitatea din Melbourne, Australia, a implicat aproape 200 de studenţi în aşa-numite teste de risc, organizate pe două paliere: dependenţa de jocurile de noroc şi cea de internet. Rezultatele arată că dacă 5 la sută dintre studenţi se desprind greu de activităţi cum ar fi pariurile, nu mai puţin de 10 la sută sunt realmente acaparaţi de internet.

Înstrăinarea faţă de prieteni şi familie este considerat principalul pericol în aceste cazuri. Totuşi, psihologii nu se grăbesc să eticheteze dependeţa de internet şi accesoriile tehnologice.

Internetul, cutie cu amintiri

“Se poate ca promptitudinea internetului, eficienţa iPhone-ului şi anonimitatea convorbirilor virtuale să producă un aşa impact asupra individului încât să-i modifice personalitatea”, ia în considerare doctorul Aboujaoude în cartea sa, “Eul virtual: internetul şi fracturarea sinelui”.

Lucrarea în cauză mai formulează o ipoteză: este posibil ca nevoia de a stoca în permamenţă amintiri, conversaţii şi diferite date – lucru care se poate face uşor cu ajutorul unei reţele de socializare – să împiedice internauţii să încerce experienţe “proaspete”.

De aici întrebarea: “Atunci când urci pe internet 500 de poze dintr-o vacanţă şi doar 5 poze care au cu adevărat importanţă pentru tine, înseamnă oare că preferi să-ţi aduci aminte mai degrabă de lucruri secundare decât de evenimente însemnate?”.

Nicholas Car, un autor preocupat de asemenea de viaţa online, atrage atenţia că, odată ajunsă deprindere cotidiană, orice tehnologie capătă un manual de utilizare propriu, fiind destul de greu pentru oricine să se folosească într-un alt mod de respectivul accesoriu sau serviciu.

Dependentul de internet, un obez virtual

Căpătând o astfel de greutate, uzul internetului sau al telefonului mobil poate fi doar limitat, nu exclus din traiul de zi cu zi, sunt de părere experţii în domeniu. Aceştia sugerează stabilirea unui orar strict de navigare online şi, ocazional, “uitarea” telefonului acasă.

Web-ul în exces este ca obezitatea, crede doctorul Kimberly Young, profesor la Universitatea Saint Bonaventure din New York. Ea admite că tehnologia a devenit la fel de imporantă ca mâncarea şi – în acest sens – îndeamnă spre o “dietă” a internetului.

Universitatea din Maryland a mers mai departe de atât şi a cerut mai multor studenţi să facă “post negru” de la activitatea online pentru o zi. Rezultatele: totul, de la deplasare la comunicarea cu alţii, este mai greu.

 

 

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Oferta lui Marcel Ciolacu pentru Piedone a picat: „Am încheiat orice dialog. Îi urez succes!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone, cel care a spus în cursul...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă