11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodGhyka de la Christies

Ghyka de la Christies

» La plecarea spre SUA, nu stia ca el, urmasul ultimului domnitor al Principatului Moldova, va ramane acolo pentru 30 de ani. Abia terminase clasa a II-a la o scoala din Piata Amzei, cand mama a decis sa paraseasca Bucurestiul comunist pentru visul american. Mutarea nu l-a afectat foarte tare, avea doar 8 ani. Tine minte insa ca mama sa – nepoata unei americance ratacite la Piatra Neamt – a suferit cu adevarat. Muncea din greu sa-si intretina copiii, dar facea eforturi sa nu-i lase pe acestia sa uite de Romania. Acum Grigore Ghyka a crescut, are 39 de ani, si lucreaza la cea mai mare casa de licitatie din lume, celebra Christies.

Grigore Ghyka este descendent pe linie paterna al principelui Grigore al V-lea Ghica. E mandru de originea sa nobiliara, dar e la fel de mandru si de faptul ca e roman. A parasit tara de peste trei decenii, dar vorbeste foarte bine romaneste. Nu mai scrie la fel – "fac destul de multe greseli", se scuza –, dar spera sa-si imbunatateasca abilitatile. In cele mai multe vacante vine la Bucuresti. "Desi as vrea sa vad si alte tari, Egiptul, de pilda, prefer de multe ori ca putinul timp liber sa mi-l petrec acasa." Viziteaza Romania cam de doua ori pe an. Ar veni si mai des, dar in America se munceste foarte mult, iar la Christies si mai mult.
Grigore Ghyka a ajuns cu familia tocmai peste Ocean pentru ca de acolo provine strabunica sa de pe mama. Povestea ei, a Emmei Duckett, e una fascinanta. La inceputul anilor 1900, tanara americanca isi urma prin Europa unchiul si matusa. Ramasese orfana la o varsta frageda, dupa ce parintii murisera intr-un accident de tren. "Unul dintre cele mai grave accidente de la acea vreme din America, dupa cum imi spunea bunica", povesteste Grigore.
Ajunsa la Paris, viitorul Emmei avea sa se schimbe definitiv. In capitala Frantei l-a cunoscut pe viitorul ei sot, Socrat Lalu, care urma studii medicale. In loc sa-si mai continue excursia cu unchii, s-a maritat, pe 26 octombrie 1906, cu viitorul doctor roman. Prima lor fiica, Edith Blanche Lalu, s-a nascut tot acolo. Proaspata familie s-a mutat apoi la Piatra Neamt, de unde venea medicul. "Nu ma pot abtine sa nu ma mir de ce-a fost in capul acestei americance care a calatorit atat de des in est, la noua sa casa din Romania", spune stranepotul sau.
Edith s-a maritat cu Gheorghe Emandi si impreuna au avut o fiica, pe Elena Emandi. Elena s-a casatorit, la randul sau, cu doctorul Grigore Ghyka, iar din mariajul celor doi au aparut copiii Grigore Ghyka Junior, personajul povestirii noastre, si fratele sau, Alexandru.

Au plecat din Romania cu doua plase de jucarii
Dar au venit comunistii si lucrurile s-au schimbat din nou. In 1968, Edith a mers sa-si viziteze rudele din SUA si nu s-a mai intors. S-a chinuit opt ani sa obtina actele necesare sa-i duca pe toti ai ei peste Ocean si pana la urma a reusit. In 1976, Elena Ghyka si cei doi copii, Grigore si Alexandru, au parasit Romania cu doua valize si doua sacose de jucarii. "Mama mea avea 33 de ani cand a plecat cu noi dupa ea. A lucrat foarte greu toata viata sa ne creasca cat mai bine. si, desi se lupta sa ne intretina pe noi, nu uita sa-i ajute si pe ceilalti, pastrandu-si in acelasi timp gratia si eleganta", o descrie descendentul printului Moldovei pe mama sa, care acum locuieste in statul Virginia.
Cand a plecat din Bucuresti, Grigore nu a inteles ca mutarea avea sa fie definitiva. Nici nu avea cum, abia terminase primele doua clase primare. "Pentru mine, parea atunci o excursie foarte interesanta si imi aduc aminte cum s-a petrecut totul, cum ne pregateam de plecare. Totul din casa era distribuit in diverse directii. Toate lazile din pod erau coborate." El si fratele sau au primit cate o plasa si li s-a spus ca pot sa ia tot ce incape in acestea. Tine minte si acum negocierile pe care le-a avut cu fratele sau despre ce jucarii sa ia. Mama se ocupase de haine.

"Un baiat ma tachina ca purtam mereu acelasi pulover"
La fel, adaptarea la noua viata in SUA a fost usoara pentru copilul Grigore. Singurele dificultati au venit din partea celorlalti copii, americani, care-l necajeau pentru ca erau diferiti. "N-aveam bani si hainele mele de scoala erau mereu aceleasi. stiu ca un baiat ma tot tachina pe chestia asta, ca purtam mereu si mereu acelasi pulover. In fiecare luni dimineata ma duceam la cantina scolii sa primesc cupoanele care imi dadeau dreptul la mese gratuite. Trebuia sa merg acolo si sa spun «free lunch» (pranz gratuit). La vremea aceea nici macar nu intelegeam ce inseamna cuvantul «free»", povesteste Grigore.
Adevaratele greutati a trebuit sa le suporte mama sa, care s-a vazut pusa in fata unei situatii din care nu avea de ales: trebuia sa se adapteze cat mai repede la noua sa tara, dar in acelasi timp dorea cu orice pret sa nu o uite pe cea lasata in urma.
Poate de aceea, Grigore Ghyka imi spune ca se simte si acum foarte legat de Romania, simte ca aici e casa lui. Prima data a revenit in tara la scurt timp dupa plecare, in 1982. Ca sa nu mai aiba probleme cu autoritatile comuniste, mama lor a asteptat pana a primit cetatenia americana si a fost obligata sa renunte la cea romana. Au venit sa-si viziteze rudele – o excursie foarte emotionanta, dupa cum isi aminteste barbatul. In 1992 a stat aproape o saptamana – si asta a fost aproape ca o victorie impotriva timpului sau mult prea ocupat. Tot in acel an, din pacate, a murit si tatal sau, Grigore Ghyka senior. "Acum incerc sa ajung de doua ori pe an." Cel mai mult ii place sa observe schimbarile care intervin in tara si e fascinat si de contrastele pe care le descopera in societate. "Odata, eram intr-un taxi, in mijlocul unei intersectii. Pe o parte a masinii era un Ferrari nou-nout, iar pe cealalta parte – o caruta trasa de cal. You have to love that!", zambeste descendentul printului Grigore Ghica al V-lea.

PALMARES

» Licitatii de 4 miliarde de dolari

Casa de licitatii Christies este cea mai mare din lume si una dintre cele mai vechi. Potrivit propriului site, numai in 2006 Christies a organizat licitatii de peste 4,6 miliarde de dolari, iar in prima jumatate a acestui an s-a ajuns deja la 3,25 miliarde de dolari.
Firma a fost infiintata in 1766 de
James Christie. Acum are peste 600 de licitatii anuale, in peste 80 de categorii, de la arta fina si decorativa la bijuterii, fotografii, vin sau masini, cu preturi variind intre 200 de dolari si 800 de milioane de dolari.
Casa de licitatii, al carei sediu central este la Londra, are 85 de birouri si 14 sali de vanzare in peste 43 de tari.

ISTORIE

» Grigore Ghica al V-lea, un domnitor luminat
Grigore Alexandru Ghica a fost domn al Moldovei, sub numele de Grigore Ghica al V-lea, din 1849 pana in 1853 si din 1854 pana pe 3 iunie 1856. A fost ultimul domnitor al Principatului Moldova, inainte ca acesta sa se uneasca cu Tara Romaneasca. Potrivit istoricilor, de la inceputul domniei sale s-a aflat la originea multor imbunatatiri: lucrari publice importante, infiintarea scolii de Ingineri, stimularea exporturilor si a importurilor prin coborarea vamii de la 12% la 5%. Cele mai importante decizii raman organizarea agriculturii si a invatamantului public, in 1851. In primul domeniu a reglementat raporturile dintre proprietari si muncitori, aducand astfel o imbunatatire a situatiei taranilor prin scaderea zilelor de munca, oprind folosirea lor la alte lucrari decat cele agricole, a desfiintat dijma, a marit imasurile si a usurat conditiile de stramutare. La invatamant, a prevazut trei grade cu predare obligatorie in limba romana. A infiintat doua facultati, de Drept si Filosofie – la Academia Mihaileana, precum si Institutul Gregorian, sau orfanotrofic, germenul Facultatii de Medicina. Domnia s-a incheiat o data cu Tratatul de la Paris, cand in locul sau a fost numit un caimacam.

(Sursa: www.wikipedia.com)

NOI sI SUA

» Artistii romani nu prea exista pentru cumparatorii americani

Grigore Ghyka si-a dorit dintotdeauna sa lucreze la Christies. Inca de copil era fascinat de cataloagele de licitatie, mai ales ca a dovedit un profund interes pentru arta si antichitati, gust pe care l-a prins de la tatal sau, "poate cel mai erudit om pe care l-am cunoscut". "In Romania, casa era plina de obiecte vechi si ma interesa istoria lor, cui i-au apartinut si de unde vin. Primele cataloage le-am frunzarit probabil in SUA, nu mai retin exact. Ba, mai mult, am aflat ca unul dintre verii mei, din ramura Sturdza, ar fi trebuit sa faca practica la Christies si atunci am stiut ca asta era ceea ce vroiam si eu sa fac."
Deja au trecut opt ani de cand si-a implinit visul. E angajat la departamentul Servicii pentru Clienti Privati. Slujba lui presupune mentinerea si intarirea relatiilor dintre casa de licitatii si clientii de top. "Asta inseamna ca trebuie sa fie intotdeauna multumiti." Intra astfel in contact cu diverse persoane importante – nu le poate da numele, nu-i permite regulamentul casei. Acum doua saptamani, a venit sa liciteze chiar un roman. Vroia sa cumpere mobila veche, dar pana la urma s-a razgandit. "Am fost surprins sa-l vad. Dar am remarcat ca gusturile bogatasilor din tarile est-europene au inceput sa se rafineze. Invata de la ceilalti, vad din mers cum e in lumea buna si deprind si ei obiceiurile."
Din pacate, arta romaneasca nu e foarte prezenta in licitatiile de la Christies. Cel mai mare nume – printre putinele – care le vine in minte americanilor daca ii intrebi despre artistii romani este Constantin Brancusi. "Lucrarea sa «Pasare in spatiu» s-a vandut la noi, in mai 2005, cu 27.000.000 de dolari. N-o sa uit niciodata cat de mandru am fost sa vad aceasta opera romaneasca in galeriile noastre." Un alt nume care apare este cel al lui Victor Brauner, dar nici acesta prea des. "Din pacate, artistii romani nu prea exista pentru cumparatorii americani."

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă