21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodBazarul de la Gara Centrală din Chişinău, dezbateri electorale la -2 grade....

Bazarul de la Gara Centrală din Chişinău, dezbateri electorale la -2 grade. Corespondență de la Chișinău. GALERIE FOTO

„Agora” Chişinăului pare să fie, în prima parte a zilei votului decisiv din Moldova, un talcioc ambulant aflat în faţa gării feroviare din capitală. Aici este cea mai mare agitaţie din oraş si lumea dezbate şi politică. Talciocul se întinde pe câteva străzi şi este, practic, o adunătură de comercianţi ambulanţi, de ordinul miilor, care au întins ziare şi folii pe jos, de pe care vând produse second-hand, în mare parte de produse în URSS.

Din imensul bazar nu lipsesc piesele de LADA, hainele şi căciulile de blană, majoritatea ponosite. Printre produsele comercializate aici se pot găsi tigăi şi oale care ar fi trebuit demult aruncate la gunoi, casete video VHS cu filme şi muzică în limba rusă, dar şi foarte multe haine. Deşi produsele par a fi mai degrabă expuse într-un muzeu cu tema „URSS în anii 80“, există foarte mulţi cumpărători.

În ziua alegerilor, activitatea în bazar a început încă de la cinci dimineaţa, atunci când era încă întuneric, iar temperatura era cu mult sub 0 grade. Pe lângă votcă şi bere, oamenii se încălzeau şi cu discuţiile despre politică şi vot.

Cei mai mulţi comercianţi sunt pensionari, vorbitori de limbă rusă. Pavel, un pensionar care vindea piese electrice care păreau mai mult defecte, era unul dintre cei mai aprigi combatanţi în ziua votării. După ce a vorbit ceva despre Voronin în limba rusă, ne-a explicat şi nouă de ce ar trebui să vină comuniştii la putere şi Moldova să facă o alianţă cu Rusia: „Uitaţi ce motoare electrice am eu aici de vânzare. Astea sunt făcute în URSS şi mai funcţionează şi astăzi. Atunci aveam de toate. Nu ne trebuie Europa să plece lumea acolo”.

În discuţia noastră despre politică a intrat şi Svetlana, o pensionară care vinde haine vechi şi care ne-a spus că ea votează pentru binele copiilor ei: „Eu am pensie o mie două sute de lei moldoveneşti (aproape trei sute de RON – n. red.). Am şase copii, doi băieţi şi patru fete, şi toţi lucrează la Moscova. Îmi aduc de acolo tot ce reuşesc să strângă şi ce găsesc şi ce nu le mai trebuie lor şi mai fac şi eu un bănuţ aici”.

Din peisajul pieţei ambulante, care se întinde pe cinci străzi, nu lipsesc afişele şi bannerele electorale. Cel mai impunător afiş dintre toate este unul al Partidului Socialist, partid condus de comunistul Igor Dodon, în care acesta apare împreună cu Vladimir Putin şi îndeamnă electoratul să meragă împreună cu Rusia.

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă