19.2 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăSpecialReportaj dintr-o fabrică de hot-dog. Motiv pentru oameni de-a se intreba daca...

Reportaj dintr-o fabrică de hot-dog. Motiv pentru oameni de-a se intreba daca mai vor să mănânce asa ceva

Hot dog-ul este un aliment extrem de îndrægit în întreaga lume, iar industria acestui tip de mâncare se dezvoltæ. Însæ nu toatæ lumea øtie exact ce confline un hot dog, iar adeværul i-ar putea determina pe mulfli sæ renunfle la plæcerea de a-l mânca, scrie portalul dailymail.co.uk, preluat de Mediafax.

Într-o fabricæ de hot dog, tone de carne de porc sunt amestecate în vase uriaøe de metal cu zeama care rezultæ dupæ ce carcasele de pui sunt presate pe grætare de metal øi amestecate cu apæ. Rezultatul este amestecat cu conservafli pudræ, arome, colorant, apoi scufundat în apæ, înainte de a fi introdus în membrane de plastic pentru a fi preparat øi ambalat,

Originar din Frankfurt, Germania, hot dog-ul era la început un cârnat de porc servit cu pâine. Imigranfli germani au susflinut ulterior cæ au introdus gustarea în America în secolul XIX, devenind alimentul procesat de astæzi.

Oricât de gustos ar fi, hot dog-ul nu este însæ benefic pentru sænætate. S-a demonstrat øtiinflific cæ hot dog-ul creøte riscul de cancer la intestine.

Fondul pentru Cercetarea Cancerului recomandæ oamenilor sæ evite sau sæ reducæ consumul de carne procesatæ.

Ce confline un hot dog:

* carne

De obicei, hot dog-ul este preparat din resturi de carne de porc (bucæflile care ræmân dupæ ce carnea øi slænina au fost îndepærtate de pe oase), la care se adaugæ pui sau curcan. Aceastæ carne este amestecatæ cu apæ, conservanfli, arome øi coloranfli.

Însæ unele varietæfli de hot dog conflin foarte puflinæ carne. În schimb, conflin pânæ la 64% carne recuperatæ mecanic (pasta care rezultæ dupæ ce o carcasæ este introdusæ într-o presæ metalicæ øi amestecatæ cu apæ). Carnea rezultatæ din acest proces este de zece ori mai ieftinæ decât cea obiønuitæ.

* apæ

Apa este adæugatæ pentru a obfline consistenfla necesaræ pentru introducerea pastei în membranæ.

* amidon

De obicei, hot dog-ul confline amidon de cartof, fæinæ de grâu sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul conferæ mai mult volum hot dog-ului. De asemenea, leagæ compoziflia øi face ca aceasta sæ fie mai plæcutæ pe limbæ.

* sare

Hot dog-ul confline aproximativ 2% sare, ceea ce înseamnæ cæ intræ în categoria aimentelor cu nivel ridicat, iar consumat în exces poate creøte riscul de hipertensiune arterialæ, infarct øi boli de inimæ.

Un singur hot dog de 35 de grame confline pânæ la 0,6 grame de sare, o zecime din cantitatea recomandatæ zilnic pentru un adult.

* proteinæ din lapte

Proteinele din lapte ajutæ la legarea compozifliei din hot dog. Nu prezintæ niciun risc pentru sænætate. Unii producætori folosesc proteinæ din soia, care poate, de asemenea, sæ confere volum produsului.

* E250 – nitrit de sodiu

Nitritul de sodiu este adæugat pentru a împiedica schimbarea culorii hot dog-ului, însæ se crede cæ determinæ creøterea riscului de cancer.

Un studiu global a arætat cæ persoanele care consumæ regulat 50 de grame de carne procesatæ pe zi (echivalentul unui hot dog øi jumætate) au un risc crescut cu 20% de a se îmbolnævi de cancer.

* arome

Conform legii, nu este obligatoriu ca pe ambalajul de hot dog sæ scrie ce arome sunt folosite. Mulfli producætori folosesc arome artificiale de fum, ierburi, condimente, flelinæ øi pudræ de usturoi.

* E451 – trifosfafli de potasiu øi sodiu

Sunt særuri produse sintetic, ce acflioneazæ ca stabilizatori, emulsii. Dau hot dog-ului o texturæ fermæ øi permit uleiurilor øi græsimilor sæ se amestece cu apa. E451 este folosit øi în detergenfli.

* E452 – polifosfafli

Sunt emulsificatori øi stabilizatori, îmbunætæflind textura hot dog-ului øi împiedicând râncezirea. Ajutæ øi la prevenirea bacteriilor care provoacæ toxiinfecflii alimentare. Nu existæ nicio evidenflæ a riscului pentru sænætate.

* E301 – ascorbat de sodiu

Este o formæ de vitamina C care împiedicæ pierderea culorii. În doze mici nu prezintæ niciun pericol pentru sænætate, însæ în doze mari poate provoca iritaflii ale pielii.

* E120 – carmin

Este un colorant care se gæseøte în iaurturi, rujuri, glazuræ øi poate provoca reacflii alergice sau chiar øoc anafilactic la unele persoane.

* E160c – extract de ardei iute

Este un colorant natural produs din ardei iufli indieni.

Cele mai citite

Jair Bolsonaro a obținut despăgubiri după ce Lula da Silva l-a acuzat de furt din palatul prezidențial

Mobilierul presupus furat se afla de fapt în depozit: acuzat de preşedintele brazilian Lula că a subtilizat bunuri publice când a părăsit puterea, predecesorul...

Ploiești: Un bărbat de 44 ani a fost ucis prin înjunghiere în fața unui magazin

Un bărbat în vârstă de 44 de ani a murit, marţi seara, după ce a fost înjunghiat în faţa unui magazin din municipiul Ploieşti. Potrivit...

Jair Bolsonaro a obținut despăgubiri după ce Lula da Silva l-a acuzat de furt din palatul prezidențial

Mobilierul presupus furat se afla de fapt în depozit: acuzat de preşedintele brazilian Lula că a subtilizat bunuri publice când a părăsit puterea, predecesorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă