37.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialReportaj CNN: România, o aventură care îţi schimbă viaţa

Reportaj CNN: România, o aventură care îţi schimbă viaţa

Originară din oraşul Charleston, Carolina de Sud, americanca Natalie Montenaro (52 de ani) are un master în limbi străine şi a predat o vreme engleza în China. A sosit pentru prima oară în România în 2009, iar acum, un an mai târziu, Montanaro locuieşte în Brusturoasa, o comună băcăuană cu aproximativ 3.000 de locuitori, informează Realitatea.net.

S-a îndrăgosit iremediabil de comunitatea care a adoptat-o, pe care o găseşte mai exotică şi mai plină de contraste decât lumea orientală pe care a studiat-o în timpul experienţei din China. Aşa că, periodic, scrie reportaje pentru secţiunea iReport a postului CNN, în care îşi povesteşte viaţa cotidianuă din Brusturoasa. Ultimul dintre ele reprezintă un rezumat al aventurii pe care a trăit-o în România, despre care spune că i-a schimbat viaţa.

Îmbibată de tradiţie şi religie, viaţa în România rurală este foarte diferită de cea pe care a dus-o în Charleston: „E o lume încremenită în trecut. Există foarte multe animale: găini, cai şi vaci. Trebuie să ai grijă când traversezi strada, mai ales la vaci!”, a povestit Montanaro pentru postul CNN.

Ea predă engleza în cele trei şcoli generale ale comunei, iar după ore îi învaţă pe elevi să lucreze pe calculator. Cea mai plăcută activitate a ei este însă „ziua de bucătărie internaţională”, în cadrul căreia le dă elevilor cu vârste între 12 şi 15 ani lecţii de gătit.

„Îi învăţ diferite metode de preparare a mâncării, îi sfătuiesc în legărură cu alegerile culinare sănătoase şi le dau sfaturi despre cum trebuie să se poarte la masă”, a explicat americanca.

„Experienţa din România a fost o binecuvântare. Am reuşit să-mi îndeplinesc multe visuri, am trăit alături de oameni minunaţi, am învăţat o mulţime de tradiţii şi le-am asimilat cultura sătenilor, care mi-au devenit prieteni. Copiii sunt extrem de expresivi şi de inteligenţi, aşa că activitatea mea ca voluntar Peace Corps a meritat toate eforturile”, a declarat ea pentru CNN.

Natalie Montanaro va rămâne în România până în toamna lui 2011.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă