O relicvă religioasă -o bucată de pânză impregnată cu sângele Papei Ioan Paul al II-lea- a fost adusă, în premieră, la Mănăstirea Franciscană din Şumuleu-Ciuc (Harghita) şi va fi expusă trei zile pentru credincioşi, relatează Mediafax.
Relicva cu sângele Papei Ioan Paul al II-lea a fost adusă la Mănăstirea Franciscană din Şumuleu-Ciuc de părintele Kalman Peregrin, conducătorul Bisericii Franciscane din localitatea Mátraverebély-Szentkút, Ungaria, care a spus că aceasta a fost donată de cardinalul Stanislaw Dziwisz, în prezent arhiepiscop de Cracovia, care a primit în grijă, după moartea Papei, două dintre fiolele cu sângele acestuia, alte două fiole fiind lăsate în grija măicuţelor de la spitalul Bambin Gesu, de la Vatican.
„Preţioasa relicvă ne-a fost dăruită de arhiepiscopul Stanislaw Dziwisz, care a fost secretarul Papei Ioan Paul al II-lea, şi provine din sângele care i-a fost recoltat Sfântului Părinte pentru analize, când a fost bolnav. Bucata de pânză care se află în interiorul relicvarului este impregnată cu acesta”, a spus Kalman Peregrin.
Citeşte şi: Uluitor. Povestea din spatele miracolului pentru care Papa Ioan Paul al II-lea va fi sanctificat
Potrivit acestuia, relicva papală a fost adusă la solicitarea preoţilor aparţinând Ordinului Franciscan de la Şumuleu-Ciuc, care se retrag, la începutul Postului Mare, timp de cinci zile, pentru reculegere, anul acesta preoţii abordând, între altele, şi tematica apropiatei sanctificări a lui Ioan Paul al II-lea.
„Fratele Erik (Urban Erik, conducătorul Ordinului Franciscanilor de la Şumuleu-Ciuc – n.r.) a dorit ca în cadrul pregătirilor spirituale pentru Paşte la Mănăstirea Franciscană din Şumuleu să fie prezentă şi tematica sanctificării celor doi mari papi – Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea. De aceea, mi-a cerut să aduc de la biserica noastră din Mátraverebély-Szentkút această relicvă, ca Sfântul Părinte să fie prezent aici în perioada reculegerii”, a explicat părintele Kalman Peregrin.
Citeşte şi: Jurnalul Papei Ioan Paul al II-lea
Relicva respectivă este expusă pentru credincioşi până joi inclusiv pe un altar special amenajat în memoria şi pentru cinstirea Papei Ioan Paul al II-lea în Catedrala Franciscană de la Şumuleu-Ciuc, în timpul liturghiilor de devotament, oficiate zilnic de la ora 18.00. Relicva religioasă va rămâne pentru călugări până la sfârşitul săptămânii.
Altarul a fost ridicat în apropierea statuii Fecioarei Maria, cea mai mare din lume sculptată în lemn de tei, considerată făcătoare de minuni şi care stă în centrul celui mai mare pelerinaj al lumii catolice din Europa Centrală şi de Est, potrivit specialiştilor.
„Preafericitul Ioan Paul al II-lea este considerat, în biserica noastră, ocrotitorul familiilor, un intermediar între ele şi Dumnezeu, care intervine acolo unde s-ar spune «Da» vieţii, dar, din diferite motive, apar piedici şi au fost nenumărate exemple că rugăciunile au fost ascultate. De aceea am considerat că este bine să aducem relicva aici, la Şumuleu-Ciuc, în inima Ardealului, să cerem Preafericitului Ioan Paul al II-lea să se roage pentru familiile noastre, căci ştim, din proprie experienţă, de la oamenii care sosesc în pelerinaj la noi, câte probleme sunt în familii şi cât de bine ne prinde demersul lui pe lângă Dumnezeu”, a spus călugărul Urban Erik, conducătorul franciscanilor de la Şumuleu-Ciuc.
Citeşte şi: Fostul papă Ioan Paul al II-lea va fi sanctificat pe 27 aprilie 2014
La relicva cu sângele Papei Ioan Paul al II-lea, expusă pe altarul amenajat în Catedrala Franciscană, s-au închinat credincioşi din Harghita şi alţii veniţi de la sute de kilometri depărtare, sute de oameni fiind aşteptaţi în biserică miercuri şi joi.
„Am simţit acum acelaşi lucru ca atunci când l-am văzut pe Papa Ioan Paul al II-lea la Roma, la audienţa generală. Am venit special de la Braşov pentru relicva adusă la Şumuleu şi ea este foarte importantă pentru orice credicios, nu numai catolic, pentru că sunt foarte puţine persoanele care apucă să trăiască lângă sfinţi”, a spus unul dintre credincioşi.
Relicvarul a stârnit emoţii chiar şi în rândul celor care nu l-au putut vedea, ci doar pipăi. „Eu nu văd, însă cumătra mea mi-a explicat cum arată (n.r.- relicva). M-a atins drept în suflet, aşa ceva rareori avem norocul să vedem în viaţă. A fost impresionant să mă aflu în preajma acestei scumpe amintiri a celui mai iubit papă”, a spus o turistă venită special din Ungaria.
Cei mai mulţi dintre credincioşi se roagă pentru sănătatea familiei şi a apropiaţilor, pentru binecuvântare şi pentru pace în lume.
Papa Ioan Paul al II-lea a murit în 2 aprilie 2005, după ce a condus Biserica Romano-Catolică timp de 27 de ani. Fostul suveran pontif a fost beatificat în 1 mai 2011, iar după Paşte va fi sanctificat, împreună cu Papa Ioan al XXIII-lea, în cadrul unei sărbători unice la Vatican, după cum anunţa, anul trecut, Papa Francisc.