24.2 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialReglari de conturi intre Sarkozy si Villepin

Reglari de conturi intre Sarkozy si Villepin

» Procesul privind afacerea Clearstream – prelungirea judiciara a unei uri nedisimulate intre actualul presedinte francez,  Nicolas Sarkozy, si ex-premierul Dominique de Villepin – a inceput ieri la Paris, conectand pentru o luna opinia publica din Franta la moravurile lumii politice.

In procesul inedit care a inceput la un tribunal din Paris, fostul premier Dominique de Villepin, acuzat ca a participat la o sumbra conspiratie politica, il infrunta pe presedintele Nicolas Sarkozy, ambii fiind recunoscuti ca inamici in politica. Villepin, suspectat ca a intrat intr-o masinatiune menita sa-l destabilizeze pe Sarkozy inainte de 2007, a denuntat "inversunarea" presedintelui contra lui, presiunile Elysée-ului si faptul ca este vorba despre un "proces politic" in Franta anului 2009. Timp de o luna, tribunalul trebuie sa afle daca el a falsificat listingurile bancare care acuza de coruptie 200 de personalitati ale lumii politice si industriale, printre care Nicolas Sarkozy. Inculpat pentru complicitate la denunturi calomnioase, fostul premier al presedintelui Jacques Chirac risca pana la cinci ani de inchisoare si 45.000 euro amenda. Cu toate acestea, el are ambitia sa ramana in viata politica, visand sa ajunga la Elysée, si neaga orice implicare in aceasta falsificare.

 

Printre altele, Sarkozy il banuieste ca, alaturi de fostul director al serviciilor secrete ale politiei, Yves Bertrand, a fost membru activ al unui "cabinet negru" menit sa ii bareze calea spre presedintie. In afacerea Clearstream, devenita un adevarat uragan politic, sunt judecate alte patru persoane – un fost vicepresedinte al EADS, Jean-Louis Gergorin, om influent si al retelelor, care a recunoscut ca a trimis listingurile false justitiei, un matematician genial, Imad Lahoud, suspectat ca a falsificat listele, un fost auditor al societatii Arthur-Andersen, Florian Bourges, si un ziarist, Denis Robert, suspectat ca s-a aflat in posesia listingurilor.

Afacerea, izbucnita in 2004, avea ca scop discreditarea mai multor personalitati acuzate de luare de mita via societatea luxemburgheza Clearstream, cu ocazia vanzarii fregatelor franceze Taiwanului, in 1991. Sarkozy era atunci in acelasi guvern cu Villepin, cu care se angajase intr-o lupta fara mila pentru a-i succede lui Chirac, in 2007. Sarkozy, al carui nume a fost adaugat pe listingurile pretinsilor beneficiari ai acestor comisioane ascunse varsate de Clearstream, a depus plangere in 2006, dorind distrugerea rivalului sau, Villepin.

» Jocul calomniilor
In ajunul deschiderii procesului dintre Nicolas Sarkozy si Dominique de Villepin, a aparut in librariile din Franta o carte a fostului sef al serviciilor secrete ale politiei Yves Bertrand, cunoscator al culiselor puterii. Cartea acopera anii 1998-2003, cand acesta consemna o serie de indiscretii si zvonuri din afacerile politico-financiare recente, viata privata si publica a intregului Paris si a oamenilor politici. Potrivit lui Bertrand, sustinut de fostul ministru de Interne Charles Pasqua, Nicolas Sarkozy stia din 2004 ca impotriva lui fusese montata o masinatiune, dar a lasat-o sa mearga pentru a trage apoi cel mai grozav beneficiu politic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă