Alegerile ce vor avea loc duminica in 14 regiuni ruse reprezinta ultimul mare test electoral pentru Kremlin, inaintea legislativelor din 7 decembrie si a prezidentialelor din martie 2008, deschizand un adevarat an electoral.
Regionalele, destinate sa aleaga parlamentele locale, vor clarifica raporturile de forte dintre partidele ce vor concura peste noua luni pentru locuri in Duma. Dupa care se intra in linie dreapta pentru succesiunea presedintelui Vladimir Putin, caruia Constitutia rusa nu ii permite prezentarea la un al treilea mandat. Dar operatiunea "Succesorul" este in curs, procesul fiind insa foarte opac.
Principala miza a regionalelor este lupta dintre cele doua partide pro-Kremlin. Rusia Justa, creat in octombrie 2006, cu binecuvantarea Kremlinului "pentru a testa cresterea influentei stangii in tara" si a lua din electoratul comunistilor. Condusa de presedintele Consiliului Federatiei, Serghei Mironov, formatiunea se prezinta acum ca o noua "forta politica de stanga" in "opozitie dura" fata de alt partid pro-Putin, Rusia Unita, care domina Parlamentul. Ironia este ca opozitia dintre cele doua partide pro-Kremlin, initial prezentata ca o rivalitate decorativa, s-a transformat in conflict real. Scena politica se va schimba univoc, dar deocamdata nu exista prognoze clare, multe evenimente urmand a se petrece de acum incolo. Oricum, adevarata opozitie fata de Putin, privata de acces in media controlata de stat, are greutati in a atinge pragul cerut, de 7%, pentru a intra in parlamentele locale.
Verticala puterii creata de Putin, din care fac parte si regiunile Rusiei, este o importanta resursa politica, este stabila si poate fi folosita in diferite scopuri. Au fost create instrumente politice eficiente. Cel mai important, Administratia Prezidentiala este cea mai buna masina politica din tara, inauntrul si in jurul ei fiind concentrate puternice forte de management si de experti.
Toate scrutinurile ce vor urma pana la prezidentiale sunt menite sa netezeasca drumul "succesorului". Desi acum un an s-a inteles ca Vladimir Putin nu doreste sa-si prelungeasca presedintia, astazi se intelege ca vrea ca puterea sa sa dainuie. Continuitatea politicii lui Putin, adica prelungirea efectiva a puterii sale, necesita alegerea unui "delfin" care sa accepte sa joace un rol secundar, lui Putin pregatindu-i-se tot rolul principal. Marele Boss al unei coalitii moral-politice, cea care va avansa candidatura noului presedinte. Liderul coalitiei megacorporatiilor ruse. Statutul real al lui Vladimir Putin dupa martie 2008 este clar: "tarul" isi va pastra coroana. Totul este pregatit pentru asta, chiar si divizia Djerzinski, zeci de oameni sustinuti de blindate si artilerie care exerseaza pentru neutralizarea unui dusman imaginar, care ar putea fi o multime ce incurajeaza o lovitura de stat in Rusia la prezidentialele din 2008.