30.9 C
București
marți, 17 iunie 2025
AcasăSpecialReformele introduse de Raul Castro, insuficiente pentru relansarea economiei cubaneze

Reformele introduse de Raul Castro, insuficiente pentru relansarea economiei cubaneze

Reformele iniţiate de preşedintele cubanez, Raul Castro, riscă să fie insuficiente pentru a ridica nivelul de trai al cubanezilor şi a repune economia pe calea dezvoltării, se arată într-un studiu semnat de şase economişti cubanezi, dat publicităţii lunii la Havana, transmit EFE şi AFP, citate de Agerpres.

‘Procesul de a modelului economic ar putea să nu fie suficient pentru a crea schimbările necesare unei ameliorări semnificative a nivelului de trai al populaţiei cubaneze şi a lansa o mişcare cu ajutorul căreia să pună ţara pe calea dezvoltării economice şi sociale’, afirmă economistul Mauricio de Miranda.

Pentru a atinge aceste scopuri, Cuba are nevoie să se deschidă mai mult către economia de piaţă (statul controlează 90% din economie), să-şi modifice sistemul monetar şi să se doteze cu un cadru legal care să stabilească ‘norme clare şi transparente’, consideră Mauricio de Miranda, director al departamentului economic la Universitatea pontificală Javeriana de Cali din Columbia.

De Miranda şi alţi cinci economişti de la Centrul de studii economice din Havana analizează în cartea lor ‘Cuba. Spre o strategie de dezvoltare la începutul secolului 21’ reformele lansate în 2011 de regimul comunist pentru a ‘actualiza’ un model moştenit de la Uniunea Sovietică din anii 1970.

Reformele ‘sunt lipsite de precizie în ce priveşte măsurile care trebuie adoptate’ şi ‘au fost luate numai două decizii ce aduc flexibilitate, autorizarea vânzării-cumpărării maşinilor şi a locuinţelor’, subliniază Mauricio de Miranda în acest studiu publicat de revista Espacio Laical.

‘Reforma mecanismului economic trebuie să se îndrepte spre o mai bună utilizare a resurselor sub reglementarea statului’, continuă el, adăugând că este vorba despre ‘o piaţă reglementată, şi nu controlată de stat’.

Cuba trebuie să elimine circulaţia a două monezi (peso ‘naţional’ şi peso ‘convertibil’, echivalent dolarului) şi să ofere monedei sale un sprijin bazat pe ‘producţia de bunuri şi servicii integrabile în sistemul internaţional’, a mai afirmat economistul amintit.

‘Urgenţa reformelor instituţionale este crucială’, atrage atenţia Mauricio de Miranda care se pronunţă în favoarea introducerii unor noi coduri la comerţului şi muncii, precum şi pentru noi legi fiscale, bancare şi pentru investiţiile directe.

Cele mai citite

Momentul euro: Cum poate Europa profita de noua dezordine globală, pentru a-și întări moneda

Poziția privilegiată a dolarului american începe să fie pusă sub semnul întrebării, susține președinta Băncii Centrale EuropeneOrdinea economică mondială intră într-o nouă eră, caracterizată...

Momente virale la summitul G7 cu Giorgia Meloni și Emmanuel Macron/Trump a scăpat acordul comercial cu Marea Britanie

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni și președintele francez Emmanuel Macron au avut o discuție fără microfoane la summitul G7 de la Kananaskis, Alta, luni, iar...

Nemulțumirea salarială crește în România: 1 din 4 angajați spune că este prost plătit

Un sfert dintre angajații români se declară nemulțumiți de salariul actual, iar 43% afirmă că venitul lor nu reflectă corect munca depusă, potrivit unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă