Pretul petrolului a depasit, joi seara, nivelul de 90 de dolari pe baril pe piata de tranzactionare din New York pentru prima data in istorie, anunta AFP, preluata de ziare.com. Cauzele acestei ascensiuni sunt cererea din ce in ce mai mare si tensiunile geopolitice din regiunile bogate in titei.
Pe piata de tranzactionare din New York (Nymex), pretul unui baril de titei a atins pragul de 90,02 dolari, fata de 89,47 de dolari, valoare inregistrata la inchiderea pietei.
La Londra, barilul de petrol Brent extras din Marea Nordului a atins de asemenea un record istoric, crescand pana la 84,88 dolari. Timp de o saptamana, pretul petrolului a inregistrat o crestere de peste 12.5%, scumpindu-se cu aproape 50% in ultimul an pe piata din New York.
Estimarile analistilor economici si temerile soferilor privind apropierea valorii unui baril de suma de 100 de dolari par a fi pe cale sa devina realitate.
Analistii economici au estimat, de curand, ca barilul ar trebui sa atinga acest nivel in 2008.
Aceasta crestere are un impact direct asupra preturilor la combustibil in benzinarii, asupra biletelor de avion si in general, asupra facturii la energia electrica a tarilor consumatoare, ce au drept singur avantaj faptul ca achita factura pentru petrol in dolari, bancnota americana continuand sa se deprecieze.
Situatia actuala nu este departe de criza petrolului din anii 70-80: din cauza inflatiei, pretul mediu pentru un baril de petrol a atins in 1980 suma de 100 de dolari, cresterea fiind alimentata de razboiul dintre Irak si Iran, a informat analistul Standard and Poor's, Ben Tscocanos.