Banca Mondiala a recomandat autoritatilor romane ca, pe termen scurt, sa limiteze cresterea salariilor la inflatie, sa inghete angajarile si sa inceapa un plan multianual de eliminare a sporurilor, aratand ca lipsa unei strategii salariale coerente a permis sindicatelor sa aiba solicitari excesive, informeaza Mediafax.
Intr-un raport realizat pentru autoritatile romane, Banca Mondiala arata ca absenta unei strategii coerente in domeniul salarizarii din sectorul public a permis sindicatelor sa aiba solicitari excesive, sa existe compensatii inechitabile si a determinat aparitia unor distorsiuni pe piata muncii.
"Costurile cu personalul consuma o componenta importanta si aflata in crestere din bugetul Romaniei. Cheltuielile agregate cu personalul au crescut cu 73% din 2005 pana in 2007, in timp ce PIB a avansat cu doar 40% in aceeasi perioada. Majorarea cheltuielilor a fost determinata partial de cresterea numarului de posturi, in special in cadrul autoritatilor locale si in asa numitele sectoare speciale (politie, jandarmerie, pompieri), insa cea mai mare pondere in avans au avut-o majorarile salariale importante", se arata in raport, obtinut de Mediafax.
Expertii institutiei noteaza ca sporurile au o pondere disproportionata in valoarea finala a sumelor primite de angajatii din sectorul public, peste nivelul din UE, si afecteaza transparenta. De asemenea, remunerarea experientei nu este corelata cu performanta, iar compensatiile nu au la baza comparatii cu sectorul privat.
Ca masuri pe termen scurt, Banca Mondiala recomanda limitarea cresterii salariilor cu nivelul inflatiei, inghetarea angajarilor si infiintarea unui birou care sa coordoneze reforma administratiei publice, si in special a celei care vizeaza sistemul de compensatii.
Institutia recomanda, ca masuri pe termen mediu, stabilirea unor limite ale costurilor angajatilor publici, dezvoltarea unui plan multianual pentru eliminarea sporurilor si cresterea salariului de baza ca pondere in compensatia totala, implementarea unui sistem de gradare si a unor expertize care sa evalueze remuneratiile primite de diverse categorii de angajati.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro