Mediul înconjurător şi selectarea gunoiului au devenit subiecte tot mai prezente în viaţa noastră, se discută despre importanţa lor, dar şi despre ce s-ar putea întâmpla, dacă nu se vor lua măsuri în viitorul cel mai apropiat. Pe unii îi irită aceste teme, le marginalizează, aducând ca argument traiul de zi cu zi, faptul că trebuie să se gândească la ce vor pune pe masă, nu la mediul înconjurător. Dar această nepăsare ar putea ameninţa viitorul copiilor lor.
Există însă oameni care se gândesc şi la alţii, nu doar la ei înşişi. În centrul României, în oraşul Agnita, primăria a infiinţat o asociaţie de colectare a deşeurilor „SC ECO Valea Hârtibaciului SA”, finanţată de fonduri Phare. La începutul lunii februarie, asociaţia a încheiat un contract pe 49 de ani cu cosocietăţi de reciclare, cărora le vinde deşeuri. În cadrul asociaţiei există patru parteneri: oraşul Agnita si comunele Chirpăr, Brădeni, Bârghiş.
Primăria Agnita se ocupă cu adunarea gunoiului, sortarea şi transportul acestuia, iar din acest an se va ocupa şi cu salubrizarea străzilor. În acest fel, toate deşeurile din regiunea Hârtibaciului vor ajunge la staţia de sortare din Agnita, unde vor fi selectate pe două categorii: deşeuri reciclabile şi deşeuri pentru compost.
Peste 15.500 persoane şi peste 200 de societăţi comerciale beneficiază de această asociaţie de reciclare. Primăria speră ca în viitor populaţia deservită să crească, menţinând astfel tarifele pentru gunoiul menajer cât mai scazute şi mai constante. Sub sloganul „Nu amesteca gunoaiele! Colectează-le selectiv!”, beneficiarii sunt încurajaţi să sorteze deşeurile predate.
Mulţi turişti români care se întorc din călătoriile lor din străinătate povestesc cu admiraţie despre curăţenia din alte ţări. Dacă vrem ca şi la noi să fie la fel, trebuie să ne comportăm ca atare. Dacă nu facem acest lucru, vom avea cheltuieli suplimentare asociate cu disconfortul mizeriei din jur, dar şi cu un viitor „înnăbuşit” de gunoaie.