36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialRealitatea TV, amendată pentru o informaţie eronată privind protestele de la Pungeşti

Realitatea TV, amendată pentru o informaţie eronată privind protestele de la Pungeşti

Postul Realitatea TV a fost amendat de CNA, marţi, cu 30.000 de lei, pentru difuzarea unei informaţii eronate în legătură cu protestele din comuna Pungeşti faţă de exploatarea gazelor de şist, transmite Mediafax.

În emisiunile de ştiri şi dezbateri, difuzate de Realitatea TV în data de 16 octombrie, a fost relatată informaţia despre un posibil decedat în timpul protestelor de la Pungeşti.

Deşi purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a susţinut că nu a fost nicio victimă decedată, titlul „Bărbat mort în urma protestelor” a fost menţinut încă circa 3 minute pe ecran, potrivit monitorizării făcute de CNA.

La propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, Consiliul a decis să amendeze Realitatea TV cu 30.000 de lei, pentru încălcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

Sancţiunea a fost aplicată şi pentru încălcarea articolului 64, alineatul1, litera b, şi alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. (2) În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare”.

Amenda a fost aplicată cu şase voturi „pentru” (Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două „împotrivă” (Florin Gabrea şi Valentin Jucan).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă