7.8 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialReactorul 1 a fost oprit

Reactorul 1 a fost oprit

Unitatea 1 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda s-a oprit ieri, la ora 0.54, in urma declansarii automate a reactorului prin sistemul de oprire rapida.
Potrivit directorului general al Societatii Nationale Nuclearelectrica, Teodor Chirica, cauza declansarii o constituie un semnal fals primit de la la o cartela electronica aferenta regulatorului electrohidraulic al turbinei. Semnalul a comandat inchiderea vanelor de intrare a aburului in turbina, ceea ce a determinat decuplarea generatorului electric si un proces tranzitoriu de variatie a presiunii si nivelului in generatorii de abur. La atingerea unei anumite valori de nivel scazut in generatorii cu abur a avut loc actionarea automata a sistemului de oprire rapida a reactorului. In cele din urma, presiunea a fost stabilizata la zero.
Pe tot parcursul evenimentului, centrala si personalul de executie au actionat conform prevederilor proiectului si ale documentelor de exploatare aprobate, fara a fi in vreun fel afectata securitatea nucleara a mediului, populatiei si a personalului centralei.

Nu exista riscuri de contaminare nucleara

Reprezentantii SNN estimeaza ca reactorul va fi readus la “starea de criticitate” in decursul acestei dupa-amiezi, urmand ca recuplarea generatorului electric la sistemul electroenergetic sa fie realizata ulterior, la momentul convenit cu dispecerul energetic national. In aceasta perioada de oprire, expertii verifica si inlocuiesc cartela suspecta, iar in centrala se vor desfasura diverse activitati de intretinere, in conformitate cu planurile aprobate in prealabil pentru astfel de situatii.
Directorul general al SNN precizeaza ca “evenimentul nu este incadrabil in scara internationala a evenimentelor nucleare elaborata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica si Agentia pentru Energie Nucleara a OCED, fiind nesemnificativ pentru securitatea nucleara a centralei”. Un eveniment similar a avut loc la CNE in 2003.

Cele mai citite

Plicurile antișoc sunt soluția perfectă pentru expedieri sigure și protejate

Produsele livrate clienților tăi au nevoie să fie protejate. Să ajungă la destinatar în starea în care pleacă din depozitul tău.  Ești proprietarul unui magazin...

Klaus Iohannis a promulgat Legea Pensiilor. Vor fi două majorări anul viitor

Administrația Prezidențială a transmis că președintele României a promulgat miercuri – 29 noiembrie 2023 – Legea Pensiilor, printre alte decrete semnate miercuri. „Decrete semnate de...

SUA va prelua, de anul viitor, controlul Portului Constanța

Autoritatea Vamală Română, condusă de președintele Ioan Cupă, a făcut astăzi un anunț, oarecum surprinzător, prin care Statele Unite ale Americii vor prelua...
Ultima oră
Pe aceeași temă