21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialLiderii europeni ai formaţiunilor de extremă-dreapta salută victoria lui Donald Trump. Viktor...

Liderii europeni ai formaţiunilor de extremă-dreapta salută victoria lui Donald Trump. Viktor Orban: Democraţia încă trăieşte

Republicanul Donald Trump este câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, conform proiecțiilor agenției Associated Press, după ce a obținut susținerea a zece electori în statul Wisconsin.


Citeşte şi: BREAKING NEWS. REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Donald Trump, ales al 45-lea președinte al Statelor Unite, după ce a obținut susținerea a 10 electori din statul Wisconsin: Ne vom înțelege bine cu toate națiunile care vor să se înțeleagă bine cu noi | FOTO+LIVE VIDEO


Prima reacţie a unui lider politic din Franţa cu privire la alegerile prezidenţiale din SUA vine din partea preşedintelui Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen. Politicianul i-a transmis felicitări lui Donald Trump, noul preşedinte desemnat al SUA.

“Felicitări noului preşedinte al SUA, Donald Trump, şi poporului american”, a afirmat, într-o postare pe Twitter, Marine Le Pen.

Marine Le Pen candidează la preşedinţia Franţei, alegerile urmând să aibă loc în primăvară.


Şeful Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, a scris pe pagina sa de Facebook că rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA “oferă speranțe pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane”.

“Tocmai pentru noi speranțe, lui Obama i s-a acordat prematur, pentru a menține atitudinile corespunzătoare, Premiul Nobel pentru Pace, și cu toții știm cum s-a încheiat aceasta. Acum există din nou speranță. Inclusiv pentru relațiile ruso-americane, chiar dacă Trump va fi în mod evident subminat pe Congresul conservator. În orice caz, e mai bine așa, decât deznădejdea Americii lui Clinton”, a scris Konstantin Kosaciov.


Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că victoria neașteptată în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii reprezintă ”un șoc uriaș”.

”Cred că Trump știe că nu a fost un vot pentru el, ci mai degrabă împotriva Washingtonului, împotriva establishment-ului”, a declarat Ursula Von der Leyen la televiziunea germană ARD.

La rândul său, un important membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU, conservatoare), partidul cancelarului Angela Merkel, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk că guvernul german nu știe cu certitudine ce va face republicanul Donald Trump dacă va câștiga alegerile prezidențiale.

”Ne dăm seama acum că nu avem nicio idee ce va face acest președinte american dacă vocea mâniei intră în funcție și dacă vocea mâniei devine cel mai puternic om din lume. Din punct de vedere geopolitic, suntem într-o situație foarte incertă”, a declarat Norbert Roettgen, membru al CDU și șef al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe.


Ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de desemnarea lui Donald Trump, ca noul preşedinte al SUA, în special în privința Acordului de la Paris privind clima sau a acordului în dosarul nuclear iranian.

“Va trebui să încercăm să înțelegem ce va face noul președinte. Ce a spus până acum stârnește îngrijorare”, a afirmat Ayrault la France 2.


Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europeană “va continua să lucreze împreună” cu Statele Unite ale Americii, după victoria populistului republican Donald Trump în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie.

“Legăturile dintre UE și SUA sunt mai profunde decât orice schimbare politică. Vom continua să lucrăm împreună, redescoperind puterea Europei”, a scris într-un mesaj pe Twitter șefa diplomației europene, primul responsabil european care a reacționat la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA.


Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA va face munca “mai grea” pentru Uniunea Europeană.

“Va fi greu, mai greu decât cu administrațiile anterioare, dar el este președintele ales în mod liber. Trebuie să respectăm viitorul președinte al Statelor Unite… Sper că vom găsi o deschidere de a coopera”, a afirmat Schulz la radioul Europe 1. 


Premierul ungar Viktor Orban l-a felicitat, miercuri, pe republicanul Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidențiale din SUA, postând pe contul său de Facebook că este ‘o veste grozavă’ și că ‘democrația încă trăiește’.


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidențiale din SUA, spunând că este nerăbdător să lucreze cu el. Șeful NATO a mai spus că leadership-ul american este mai important ca oricând și că o Alianță Nord-Atlantică puternică este un lucru bun pentru SUA.


Liderii partidelor de extremă drepta l-au felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa împotriva democratei Hillary Clinton.

‘Ai dus o luptă curajoasă în campanie’, a declarat Nigel Farage, liderul interimar al UKIP din Marea Britanie, eurofob, adresându-se lui Trump, pe care l-a sprijinit în câteva evenimente de campanie.

‘Felicitări noului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, și poporului american, liber!’, a scris Marine Le Pen, într-un tweet. ‘Lumea lor se prăbușește. A noastră tocmai se creează’, a punctat și strategul-șef al lui Marine Le Pen, Florian Philippot.

În Germania, unul din liderii partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a văzut în victoria lui Trump ‘un semnal că, în lumea occidentală, cetățenii vor o schimbare a cursului politic’.

‘Nu doar în SUA, dar și în Germania cetățenii vor granițe sigure, mai puțină globalizare și politici de bun-simț care sunt mai concentrate pe propria lor țară’, a scris Beatrix von Storch pe Facebook.

Din Austria, Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății (FPOe), l-a felicitat pe Trump pentru victorie, notând pe Facebook că ‘stânga politică și establishment-ul izolat și murdar sunt pedepsiți de votanți și dați afară din diferite poziții decizionale’.

FPOe speră că Norbert Hofer, candidatul său în alegerile prezidențiale de pe 4 decembrie din Austria, va deveni primul exponent al extremei drepte la șefia unui stat membru al Uniunii Europene.


Prim-ministrul turc Binali Yildirim l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidențiale din Statele Unite, considerând-o o șansă de a progresa în relațiile bilaterale.

“O fereastră de oportunitate a fost creată pentru noul președinte de a face să progreseze relațiile cu politici luând în considerare lupta Turciei împotriva terorismului”, a notat Yildirim.


Premierul britanic, Theresa May, l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidențiale din SUA.

“Vreau să îl felicit pe Donald Trump pentru că a fost ales noul președinte al SUA, în urma unei campanii dure. Marea Britanie și Statele Unite au o relație specială și de durată bazată pe valorile libertății, democrației și spiritului întreprinzător. Suntem și vom rămâne parteneri puternici și apropiați în privința comerțului, securității și apărării.

Aștept cu nerăbdare să lucrez cu președintele ales Donald Trump și să construim pe aceste relații pentru a asigura securitatea și prosperitatea națiunilor noastre în anii care vin”, a precizat May într-un comunicat.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă