25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialReabilitarea termica a devenit Cooperativa "Munca in zadar"

Reabilitarea termica a devenit Cooperativa „Munca in zadar”

» Izolarea termica facuta in mars fortat de proprietarii apartamentelor de bloc nu este valabila pentru ca trebuia facuta dupa expertizarea termica la care obliga legea.

Reabilitarea termica a blocurilor din Galati a intrat in impas. Iar asta se intampla in conditiile in care foarte multi proprietari de apartamente au facut cea mai mare parte dintre operatiunile presupuse de reabilitarea termica, adica cel putin izolarea peretilor exteriori si inlocuirea lemnariei ferestrelor cu termopan. Multe din blocurile Galatiului mai au doar cateva apartamente care nu au izolatia exterioara si ferestrele inlocuite cu termopan. S-ar putea spune ca sunt reabilitate termic in procent de 80-95%, dar de fapt aceasta reabilitare nu are prea mare valoare si multi proprietari s-ar putea trezi ca lucrarile facute le sunt demolate, pentru a se putea face "adevarata" reabilitare termica a blocului. In primul rand, izolarea termica a peretilor exteriori trebuie sa se  faca dupa o prealabila expertiza termica, prin care sa se stabileasca conditiile tehnice pentru o izolatie eficienta.

 

Recent a fost publicata in Monitorul Oficial lista celor 7 experti pentru imobile acreditati la Galati de Ministerul Administratiei si Internelor. In lista apare un profesor universitar specialist in termotehnica, dar in rest sunt nume care nu spun mare lucru. Primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, acuza guvernantii. "Au pregatit aceasta lucrare timp de vreo doi ani de zile, au facut acesti experti, pentru ca dupa aceea sa dea o lege prin care se spune «se face, dar numai dupa ce se expertizeaza». Iar cu asta te-a bagat in ceata. De fapt ar fi «Va dam niste bani, dar vrem sa ii luam prin firmele astea!»". Expertizarea si proiectarea costa 10% din valoarea lucrarii", a spus edilul Galatiului. Al doilea motiv pentru care reabilitarea facuta pana acum nu poate fi luata in considerare ca atare este ca "adevarata" reabilitare presupune si alte lucrari, adica reabilitarea hidroizolatiei si repararea instalatiilor din subsol.

 

"Sunt reabilitate dupa conceptia lor, a dumneavoastra, a mea sau a altora. Reabilitarea termica trebuie facuta exact dupa norme, dupa ce se face si expertiza. Dar uitati-va bine, am vrut sa pornim incalzirea si am avut jumatate din blocuri cu probleme mari la conducte. Ce reabilitare mai mare ar fi decat sa repari conductele de alimentare cu apa calda si agent termic. Restul e poezie", spune Nicolae. Acum, la Galati lucrurile stau in felul urmator. In timp ce multi galateni au bagat bani seriosi in izolarea termica a apartamentelor ca la  Cooperativa "Munca in Zadar", pentru ca lucrarea nu corespunde normelor legale, primaria suplineste absenta unui regulament tehnic de executare a lucrarilor prin "reabilitarea pilot" a unui lot de 3 blocuri: "Daca vrem sa facem cu cap, luam doua-trei blocuri, le facem ca model si dupa aceea mergem mai departe.

 

Si eu sunt curios, ca toata lumea, sa vad un singur bloc reabilitat. Sa vad ce probleme apar la reabilitare", spune primarul Galatiului.  Dar nici lucrarile experimentale care trebuiau sa inceapa pe 26 octombrie nu merg prea bine, ba chiar stagneaza, din cauza unui senator, caruia primarul Galatiului refuza sa ii dea numele. "La noi, la romani, e ca la nimeni. Daca ai facut licitatia si incerci sa inchei contractul, apare domnul «nu stiu care» si zice «Domnule, asta-i in faliment. Nu ai voie sa inchei contract cu el»". si stai saptamani intregi sa clarifici cum e cu falimentul aluia, care, de fapt, nu e in faliment. A aparut un senator de Galati care a zis ca firma e in faliment si i-a zgandarit pe toti", spune primarul Dumitru Nicolae.

 

Inceputa cu intarziere, "reabilitarea pilot" va fi finalizata probabil prin primavara viitoare. Concluziile vor fi trase in vara. Iar in toamna va incepe "adevarata" reabilitare termica. Intre timp, probabil ca multe blocuri vor fi izolate termic in procent de, sa spunem, 98%. Iar, de teama ca le vor fi demolate izolatiile exterioare, cei 98% din proprietari nu isi vor da acordul pentru reabilitarea termica a ultimului apartament din bloc, a instalatiilor si hidroizolatiei. Astfel, marea reabilitare termica, cea "adevarata", va esua, iar blocurile vor arata in continuare ca astazi: "blocuri papagal", vopsite in zeci de culori.

Cele mai citite

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă