6.5 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Razboiul laptelui" de la Namoloasa

„Razboiul laptelui” de la Namoloasa

Dupa ce comuna a fost lovita de furia apelor, pasunile si terenurile agricole fiind acoperite de ape, iar o parte din case inundate in cursul recentelor inundatii, satenilor din Namoloasa li s-ar putea face dreptate, acordandu-li-se retroactiv subventiile pentru lapte, care nu le-au fost platite in perioada 2003-2005 din cauza conflictului dintre crescatorii de vite si fosta directoare a DSV Galati, pesedista Doina Polemis.

Zid in jurul directoarei

Conflictul a intrat in memoria opiniei publice ca „Razboiul laptelui” de la Namoloasa si, la vremea respectiva, conflictul dintre taranii din Namoloasa si sefa de la DSV a fost relatat in paginile „Romaniei libere”, dar bineinteles ca nu au fost luate nici un fel de masuri, pentru ca liderii PSD Galati au facut un zid de aparare in jurul directoarei Polemis.
Conflictul a izbucnit in octombrie 2003, cand sefa DSV Galati a interzis oricarei alte firme de colectare a laptelui sa preia lapte de la Namoloasa, in afara firmei SC Mela SNC Fundeni, protejata sa, care le platea satenilor numai 3.000 lei/litru, pretul a 5 litri de lapte fiind echivalent cu cel al unei sticle de suc. Patronul firmei protejate de pesedista Polemis, Panaite Mela, nu le platea satenilor din Namoloasa nici subventia pentru lapte, motivand ca laptele ar avea apa, desi un asemenea continut putea fi verificat la preluare, iar in cazul in care ar fi fost asa firma lui Mela putea sa nu colecteze laptele. Pentru ca satenii au refuzat sa se supuna ordinelor Doinei Polemis, s-a ajuns la conflicte puternice, sefa de la DSV Galati actionand cu „mascatii” pentru interceptarea unui transport de lapte colectat de la Namoloasa de o firma concurenta, atunci fiind otravita cu clor o cantitate de 1.500 litri de lapte. Simultan, jurista de la DSV, Nicoleta Moroianu, a patruns cu „mascatii” in curtile satenilor care colectau lapte pentru firma concurenta, aplicandu-le amenzi de cate 30 de milioane. Primarul din Namoloasa, Valerian Todita, a primit atunci o amenda de 60 de milioane, pe care nu a mai platit-o dupa ce a trecut de la PD la PSD-ul sefei de la DSV. Acum, acest caz face obiectul unei anchete penale a politistilor de la Serviciul Investigare Fraude in dosarul 621/P/2005, in care Polemis este cercetata penal pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, la dosar fiind depusa si o inregistrare a convorbirii telefonice in care directoarea ii certifica proaspatului primar PSD ca nu va mai trebui sa plateasca amenda.

Ancheta reparatorie

In timpul „Razboiului laptelui”, satenii din Namoloasa au ajuns in situatia de a prefera sa arunce laptele in santul din fata Primariei Namoloasa decat sa il dea pe aproape nimic firmei protejate de directoarea DSV Galati. Situatia oamenilor era disperata pentru ca aceasta era singura ocupatie prin care isi asigurau traiul. Lucrurile nu s-au schimbat deloc pana in primavara acestui an, cand, incoltita de perspectiva mai multor dosare penale, Doina Polemis s-a retras de la conducerea DSV Galati, preferand pensia.
Dupa „Razboiul laptelui”, recent Namoloasa a fost lovita de furia apelor Siretului: satul a fost inconjurat de ape timp de peste o saptamana, zeci de case au fost inundate, sute de sateni au fost evacuati noaptea la Liesti, culturile agricole au fost distruse de ape, iar pasunile au fost acoperite de namol. Acum este posibil sa li se faca dreptate, pentru ca ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a aprobat efectuarea unei anchete de catre DADR Galati in legatura cu neplata subventiei pentru laptele predat de satenii din Namoloasa in timpul „Razboiului laptelui”: „Vreau sa aflam toate mecanismele care au dus la aceasta nedreptate. Vom identifica faptele, vinovatii si sumele imputabile celor care au luat decizii ilegale in ceea ce priveste colectarea laptelui de la Namoloasa”, ne-a declarat directorul DADR Galati, Petre Grigore.

Cele mai citite

Dumitru Popescu, om de încredere al lui Nicolae Ceaușescu, a murit

Dumitru Popescu, unul dintre ultimii membri importanți ai regimului comunist din România, s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani. https://www.youtube.com/watch?v=wayi9HlVhgQ Dumitru Popescu, supranumit...

Denil Maldonado și-a prelungit contractul cu Universitatea Craiova

Denil Maldonado, în vârstă de 26 de ani, va rămâne la Universitatea Craiova pentru următorii trei ani, după ce clubul din Bănie i-a activat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă