27.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăSpecialRăzboiul din PSD Satu Mare intră în faza penală

Războiul din PSD Satu Mare intră în faza penală

Conflictul dintre fostul preşedinte al PSD Satu Mare, senatorul Valer Marian, exclus din principalul partid de guvernământ în urma unui conflict cu premierul Victor Ponta, şi noul şef al filialei sătmărene a acestui partid, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a ajuns în faza penală.

Valer Marian a depus o interpelare în camera superioară a Parlamentului, adresată ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în care îl acuză pe Mircea Govor de numeroase fapte de corupţie.

”În jurul anului 2000, împotriva numitului Govor Mircea Vasile, actualmente vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat de 341 miliarde lei vechi. Ulterior, cu sprijinul şefului de atunci al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, colonelul Alexandru Molnar, şi al procurorului Vasile Costinaş, prieten şi partener de afaceri din tinereţe, pe atunci prim-procuror adjunct al Parchetului Satu Mare, actualmente procuror inspector în Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, învinuitul Govor Mircea Vasile a fost scos de sub urmărire penală”, spune Valer Marian. El el mai acuză pe actualul preşedinte al PSD Satu Mare că ar fi corupt o serie de magistraţi din Oradea şi din Satu Mare.

”În perioada 2005 – 2008, Serviciul teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a început urmărirea penală şi apoi a pus în mişcare acţiunea penală împotriva numitului Govor Mircea Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, reţinându-i-se că în perioada 2003 – 2005, în calitate de patron al clubului de fotbal Olimpia Satu Mare a deturnat în scopuri personale o sumă totalizând 12,5 miliarde de lei vechi din sumele alocate clubului Olimpia în anii respectivi de către Consiliul Judeţean Satu Mare.

Întrucât procurorul şef al Serviciului teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ioan Moldovan, a intenţionat să-l aresteze, numitul Govor Mircea Vasile a solicitat sprijinul unor lideri naţionali ai PSD, cu concursul cărora a intrat în contact cu avocatul Gheorghe Şuhan, fost procuror şef adjunct al Parchetului Naţional Anticorupţie, şi cu procurorul inspector Ion Burlacu de la Direcţia Naţională Anticorupţie, care l-au convins pe procurorul şef Moldovan să nu mai dispună măsura arestării preventive”, mai spune, în acelaşi document, Valer Marian.

El îi cere ministrului Justiţiei să sesizeze DNA în acest sens, precum şi CSM, pentru a ancheta presupusele fapte în care sunt implicaţi magistraţii nominalizaţi de senatorul de Satu Mare.

Postul lui Marian i-a revenit lui Govor

Interpelarea sa vine la mai puţin de o săptămână de când Mircea Govor a fost ales preşedinte al PSD Satu Mare, post devenit vacant o dată cu excluderea lui Valer Marian. ”Nu se poate să obţii ceva într-o organizaţie în care preşedintele nu respectă disciplina de partid, nici linia conducerii partidului, şi acest lucru ne-a costat foarte mult, ne-a trimis mult timp înapoi. Vă rog sincer să mă credeţi că avem mult de lucru să ne revenim. Numai prin muncă şi printr-un comportament exemplar putem repara imaginea şifonată lăsată de fostul preşedinte. Numai rezultatele foarte bune la viitoarele alegeri mai pot repara ceva“, afirma vicepreşedintele CJ, Mircea Govor, cu prilejul alegerii sale.

Război politico-mediatic

Mircea Govor şi Valer Marian au fost buni prieteni până de curând, iar Valer Marian a fost o perioadă redactor-şef al ziarul susţinut de liderii PSD Satu Mare, Gazeta de Nord-Vest. De la excluderea sa din PSD, Valer Marian a sprijin crearea unui concurent, Gazeta de Satu Mare.

Cele mai citite

„Gustul siguranței”: Berea cu tematică NATO se vinde ca pâinea caldă

Telefonul sună non-stop la fabrica de bere artizanală Olaf din Savonlinna, în estul Finlandei. Proprietarul Petteri Vanttinen primește apeluri din întreaga lume de când a...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 87: 8 răniți după un atac asupra unui centru cultural recent reconstruit

UPDATE, ora 14:38: Preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de...

Italia: Mai multe femei tinere, folosite pentru a păcăli bărbați în vârstă. Prejudiciile se ridică la 1 milion de euro

Femeile tinere au fost folosite într-o înșelătorie amoroasă pentru a păcăli bărbați italieni în vârstă. Prejudiciul cauzat ajunge la un milion de euro, spune...
Ultima oră
Pe aceeași temă