» Europa asteapta saptamana aceasta decizia unei "misiuni" a Parlamentului francez care urmeaza sa se pronunte asupra oportunitatii interzicerii portului in spatiu public a "valului islamic integral" (burqa sau niqab).
Potrivit presedintelui comisiei parlamentare, deputatul comunist André Gerin, "interdictia va fi una absoluta", o opinie impartasita si de guvernul francez. De altfel, presedintele Nicolas Sarkozy a afirmat in stilul sau abraziv ca "burqa nu este binevenit pe pamant francez".
Liderul grupului parlamentar al partidului prezidential UMP, Jean-FranIois Copé, este inca si mai radical, el dorind sa interzica "portul in spatiile publice al oricaror accesorii vestimentare care acopera fata, cu exceptia mastilor in timpul carnavalurilor". Incalcarea legii ar urma sa fie pedepsita cu o amenda de 750 euro.
Aceasta interdictie ar fi al treilea asalt pe care Franta il da in numele secularismului republican impotriva simbolurilor religioase. In 1994 guvernul a interzis afisarea tuturor simbolurilor religioase in scoli, in 2004 a interzis portul "ostentativ" al simbolurilor religioase (inclusiv al valului islamic) in scoli si institutiile publice.
Niqabul este o prezenta relativ noua in Franta. Potrivit serviciilor de informatii, in Franta nu exista decat aproximativ 2.000 de femei musulmane care poarta in public aceasta costumatie care acopera in intregime corpul si chipul, intr-o tara care numara aproximativ 5-6 milioane de musulmani. Problema este ca, dintre acestea, 90% sunt tinere sub 40 de ani, 75% au cetatenie franceza, 50% sunt la a doua sau a treia generatie de imigranti si un sfert sunt tinere convertite la islam. Cu alte cuvinte, nu este vorba de nou-sositi din zona Golfului, ci de tinere franceze musulmane care prin aceasta vestimentatie exprima o optiune politica si culturala. In opinia liderilor musulmani francezi, este vorba de o "invazie a salafismului", una dintre cele mai radicale forme de islamism.
Interdictia valului se sprijina, pe de o parte, pe principiul republican al laicitatii statului si, pe de alta, pe combaterea discriminarii femeilor, niqabul fiind considerat o expresie a oprimarii femeilor, o interpretare sustinuta de mai multi antropologi musulmani, printre care rectorul Moscheii din Paris, Dalil Boubakeur, potrivit caruia "nici burqa, nici niqabul, nici orice alt val nu sunt prescriptii religioase ale islamului".
In aceste conditii, adeptii multiculturalismului, care vad in portul valului islamic o declaratie politica, critica intentia guvernului francez, pe care il acuza de incalcarea libertatii de exprimare si de imperialism cultural prin incercarea de a impune tinerelor musulmane "interpretarea occidentala asupra oprimarii femeilor". Un asemenea punct de vedere a fost exprimat, de exemplu, de guvernul britanic (tara fidela doctrinei multiculturale), care a declarat ca "nu impartaseste pozitia Frantei".
Cu toate acestea, mai multe tari europene, printre care Olanda, Danemarca, Italia sau Austria, privesc cu interes si speranta experimentul francez pe care intentioneaza sa il urmeze.