Un "razboi" comercial fara precedent se poarta de peste un an de zile intre fostul producator de bere "Haber" SA Hateg si compania "Brau Union", filiala din Romania a companiei olandeze "Haineken". "Brau Union" detine in Romania sapte fabrici de bere, una dintre acestea functionand la Hateg, pe un teren aflat in proprietatea "Haber" SA. La instantele comerciale din Bucuresti se afla in prezent mai multe procese, prin care fiecare incearca sa obtina anularea unor actiuni derulate de cealalta parte.
"Brau Union" a pierdut privatizarea "Haber"
Conflictul a fost declansat la sfarsitul anului 2005, cand compania "Brau Union Romania" a ratat ocazia de a achizitiona pachetul de actiuni detinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la "Haber" SA. Pachetul de aproximativ 51,7% din capitalul societatii din Hateg a fost achizitionat, in schimbul a 1 mi-lion de euro, de persoana fizica Adrian Andrici, membru in consiliul de administratie al SIF Muntenia. Pentru "Brau Union Romania" achizitionarea "Haber" reprezenta un pas important, avand in vedere ca una dintre cele patru fabrici este construita pe un teren inchiriat de la societatea din Hateg. "Brau Union Romania" a pierdut licitatia organizata de AVAS, dupa ce la o licitatie precedenta a fost singurul ofertant, dar nu a oferit pretul minim solicitat de institutia de privatizare. Filiala din Romania a companiei olandeze "Haineken" a contestat in instanta rezultatul licitatiei, insa a pierdut procesul.
Actiuni evaluate la 7 milioane euro
"Haber" SA nu mai produce bere de ani buni, veniturile societatii fiind reprezentate in proportie covarsitoare de inchirierea terenului la "Brau Union Romania". Contractul de inchiriere existent intre cele doua parti reprezinta ultima faza a conflictului. "Haber" a actionat in judecata "Brau Union Romania" pentru majorarea chiriei pentru cei 70.545 metri patrati, la 1 euro/mp.
Scandalul este cu atat mai interesant cu cat fiecare firma detine actiuni la cealalta. "Brau Union Romania" are 26,86% din capitalul "Haber" SA. Societatea din Hateg detine, la randul ei, 2,46% din pachetul de actiuni al "Brau Union". In octombrie 2006, adunarea generala a actionarilor "Haber" a aprobat vanzarea actiunilor detinute la compania cu sediul in Bucuresti, la pretul minim de 7 milioane de euro, dar oferta nu s-a materializat. Actiunile reprezentantilor "Haber" nu s-au oprit, insa, aici. Tot la sfarsitul anului trecut, a fost formulata o actiune in justitie in scopul recuperarii de la trei administratori ai "Brau Union Romania" – Ciurba Vasile, Melesteu Marius si Botterman Edwin– a prejudiciului produs prin inchiderea fabricii de bere Grivita. "Haber" a pierdut procesul la Tribunal, dar a castigat la Curtea de Apel Bucuresti, obtinand rejudecarea dosarului.
"Brau Union a constituit provizioane suplimentare pentru inchiderea fabricii Grivita care depasesc 28 milioane de lei, conform raportului administratorilor, prezentat la Adunarea Generala a Actionarilor din 30.03.2006. Valoarea reala a pagubei produse societatii "Brau Union" de catre cei trei administratori poate depasi 28 milioane de lei", sustine intr-o adresa oficiala presedintele consiliului de administratie al "Haber" SA, Stere Gardan.