26.2 C
București
vineri, 1 iulie 2022
AcasăSpecialRăzboi electronic în Marea Neagră. Rusia ar testa o nouă armă împotriva...

Război electronic în Marea Neagră. Rusia ar testa o nouă armă împotriva navelor

Rusia ar testa, în această perioadă, în Marea Neagră, o nouă armă, specifică războiului electronic, dezvăluie un articol difuzat în publicația britanică New Scientist.

Indicii în acest sens sunt furnizate, printre altele, de o serie de perturbări în funcționarea sistemelor GPS ale unor nave care au circulat, în ultima perioadă, în Marea Neagră.

Astfel, la data de 22 iunie 2017, comandantul unei nave care se afla în largul portului rusesc Novorossiysk (vestul Mării Negre) a anunțat că sistemele GPS ale navei transmit, eronat, o poziție cu 32 de kilometri mai departe, undeva pe uscat, în zona aeroportului Gelendzhik. Cel puțin 20 de nave au fost afectate de această problemă, s-a stabilit ulterior.


Departamentul american al Apărării a lansat un program destinat să contracareze sistemele de război electronic ale Rusiei. Programul este coordonat de Agenția pentru Cercetare Avansată (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA)  din cadrul Pentagonului.

Specialiștii americani estimează că țara care ar fi, cel mai probabil, vizată de un asemenea atac al Rusiei ar fi Ucraina.

Totuși, un asemenea sistem de război electronic ar putea fi folosit și în alte zone maritime, cum ar fi Canalul Mânecii. Cu cât o asemenea zonă este mai aglomerată, cu atât efectul armei electronice poate fi mai devastator, susțin americanii.

New Scientist este o revistă săptămânală cu sediul central la Londra, care difuzează ediții pentru Marea Britanie, SUA și Australia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Valoarea tichetelor de masă urcă la 30 de lei

Valoarea tichetelor de masă se majorează la 30 de lei, începând cu data de 1 iulie 2022. Anunțul în acest sens este transmis, la...

Estonia, semnal de alarmă pentru Suedia și Finlanda: Rusia vă pregătește o surpriză

Estonia dă un semnal de alarmă pentru Suedia și Finlanda spunând că Rusia le pregătește o surpriză. Premierul Estoniei spune că o surpriză uriașă este...

Lipsesc măsurile de dezvoltare a economiei. Cu noul Cod Fiscal banii sunt plimbați dintr-o parte în alta

Noul cod fiscal anunțat de Coaliția de guvernare arată clar dorința guvernanților de a aduce mai mulți bai la buget, însă din păcate, nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă