6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialRatko Mladici- astăzi, pentru prima dată, în faţa judecătorilor de la Haga

Ratko Mladici- astăzi, pentru prima dată, în faţa judecătorilor de la Haga

Fostul lider militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, arestat în 26 mai în Serbia, după ce a fost căutat 16 ani, urmează să compară pentru prima dată, astăzi, în faţa judecătorilor Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, de la Haga, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Mladici este inculpat pentru masacrul de la Srebreniţa, unde au fost omorâţi 8.000 musulmani, în 1995.

Audierea fostului general va începe la ora 10 (11.00, ora României). El va putea cere untermen de 30 de zile înainte să spună instanţei cum  pledează.

Un judecător olandez, Alphons Orie, care a condus în 2008 şi audierea iniţială a fostului lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, va verifica identitatea acuzatului, înainte să-i prezinte cele 11 acuzaţii de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, formulate împotriva sa.

În cursul audierii, care ar putea dura între o oră şi o oră şi jumătate, magistratul se va informa de asemenea cu privire la starea de sănătate a acuzatului şi îl va întreba dacă se plânge de condiţiile de detenţie de la penitenciarul TPI.

Potrivit avocatului său din Serbia, Miloş Saljici, Ratko Mladici a fost operat şi a făcut chimioterapie în 2009, pentru un cancer al sistemului limfatic.

 

 

Cele mai citite

Topul municipiilor care dau cei mai mulți bani pe luminițele de Crăciun

Tot mai multe orașe au început pregătirile pentru sărbători. În ciuda restricțiilor cu cheltuielile impuse de Guvern, unii primari nu fac rabat de...

EXCLUSIV. Cel mult 20% plus la salariile din Educație

În cel mai fericit caz, angajații din sistemul de învățământ vor primi majorări salariale de 20%, de la 1 ianuarie 2024, aproximativ 50% din...
Ultima oră
Pe aceeași temă