Peste 26 de milioane de europeni nu au un loc de muncă, iar în zona euro, rata şomajului a atins un nou prag istoric, relatează BBC News.
18,8 milioane de oameni (11,8%) din cele 17 ţări din zona euro nu au un loc de muncă, se arată în raportul Eurostat pe luna noiembrie.
Spania a înregistrat cea mai mare rată a şomajului, de 26,6%, iar Grecia s-a situat pe locul al doilea, cu o rată a şomajului de 20%.
De altfel, Spania a fost zguduită, în ultimele luni, de numeroase proteste ale oamenilor împotriva măsurilor de austeritate luate de guvern. Autorităţile spaniole au anunţat, în luna octombrie, reducerea salariilor şi a indemnizaţilor de şomaj, precum şi creşterea impozitelor.
În rândul tinerilor care nu îşi găsesc un loc de muncă, Grecia conduce clasamentul, iar Spania o urmează. Rata tinerilor şomeri a fost de 24,4% în ţările din zona euro şi 23,7% în Uniunea Europeană.
Per total, rata şomajului la nivelul Uniunii Europene se ridica, în luna noiembrie, la 10,7%, adică la aproximativ 26 milioane de oameni.
Cele mai mici rate ale şomajului se înregistrează în Austria (5,1%) şi Germania (5,4%).
Citeşte şi Europa, „risc pentru economia mondială”
Conform unui raport lansat de Institutul Naţional de Statistică (INS) în luna septembrie, rata şomajului a scăzut în România, fiind de aproximativ 7% la sfârşitul lunii august. Concret, conform datelor INS, 694.000 români nu aveau un loc de muncă la acea dată. De asemenea, în luna septembrie s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al şomajului în rândul tinerilor- rata şomajului era de 21,5%.
În ciuda cifrelor pesimiste, luni, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declara că ce a fost mai rău a trecut. Pe de altă parte, economiştii englezi estimează că „această saga este departe de a fi încheiată” şi că 2013 va fi un an mai rău, relatează BBC, citând organizaţia Institute of Directors.
Citeşte şi Calculul eliminării datoriilor în Europa
Recent, laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, avertiza că Europa reprezintă principalul risc pentru economia mondială în 2013, atrăgând atenţia asupra dificultăţilor economice din Spania şi Grecia.