10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialFOTO. Răsturnare de situaţie: testele confirmă prezenţa E-coli la producătorul de lactate...

FOTO. Răsturnare de situaţie: testele confirmă prezenţa E-coli la producătorul de lactate Brădet

Răsturnare de situaţie pentru producătorul de lactate Brădet, devenit celebru în scandalul contaminărilor cu E-coli. Săptămâna trecută, Institutul Cantacuzino a anunţat că rezultatul final al analizelor pe care le-a efectuat arată ca tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) nu sunt identice cu cele găsite în brânza produsă la Bradet.

Cu toate acestea, documente obţinute în exclusivitate de ziare.com arată că în analizele recoltate de la 7 angajaţi ai fabricii a fost depistat E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezintă ambele gene vtx (vtx 1 si vtx2), verotoxina care provoacă apariţia SHU. Rezultatele sunt precizate în adresa cu numărul 1.435 din 11 martie 2016, trimisă de DSP Argeş către Prefectura Argeş, care a confirmat validitatea lor.

Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş, a declarat pentru Mediafax că a fost identificată bacteria E.Coli patogen, având gena verotoxină, care provoacă apariţia SHU, la trei dintre angajaţii societăţii Brădet. Aceleaşi rezultate au ieşit pozitive şi în cazul unui angajat al firmei care furniza laptele pentru Brădet. “Am informat Prefectura, am informat ministerul Sănătăţii şi pe toată lumea legat de rezultate. Aceasta este procedura”, a declarat Sorina Honţaru.

Potrivit documentului, Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor Larex a depistat in doua dintre produsele Bradet, Branza Fagaras, in ambalaj de 200 de grame cu data de expirare 08.03.2016, si smantana 12%, in ambalaj de 200 de grame cu data de expirare 23.03.2016, E-coli peste limita legala admisa.

Ar fi vorba despre o depasire de 15 ori a limitei, potrivit surselor noastre.Culturile izolate de Larex au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru identificarea tulpinilor de E-coli patogene.Totodata, potrivit DSP Arges, pe langa cei 7 angajati ai fabricii, a mai fost depistat E-coli patogen si in probele recoltate de la doi dintre angajatii fermei Agrostar Farmex SRL, furnizor pentru Bradet. Una dintre probe prezinta ambele gene vtx. Acesti salariati nu lucreaza insa la ingrijirea animalelor sau manipularea produselor lactate.

DPS Arges sustine ca este posibil ca personalul de la Bradet sa nu fi respectat regulile de igiena individuala in timpul programului de lucru. Ca urmare, se arata in documentul trimis Prefecturii Arges, angajatii care lucreaza cu manipularea produselor lactate au fost sanctionati, au fost trimisi acasa si se recomanda ca ei sa nu isi reia activitatea decat cu aviz medical.

Contactat de Ziare.com, patronul Bradet, Marius Badea, admite ca a fost notificat de DSP Arges in privita rezultatelor acestor analize, dar are obiectii in privinta lor. “Referitor la adresa trimisa de DSP Arges, va aducem la cunostinta ca nu am fost prezenti la prelevarea probelor la care faceti referire, ele nu s-au prelevat din fabrica, nu stim nici daca s-a respectat temperatura scrisa pe ambalaj. Este cunoscut faptul ca ele au fost retrase de la comercializare de la data aparitiei nefondate a suspiciunilor de infectare a produselor noastre.

Noi am trimis probe in Germania pentru o gama larga de produse, iar toate analizele sunt bune. Referitor la angajati, tot noi am cerut analize suplimentare la Cantacuzino, pentru a elimina orice suspiciune de contaminare a produselor cu un E-coli patogen. Ni s-a comunicat ulterior ca aceasta analiza nu este elocventa, deoarece aproape toata populatia este purtatoare de E-coli, E-coli traind in tubul digestiv ca o normalitate. De aceea, aceasta analiza nu este trecuta in analizele obligatorii la angajare”, ne-a explicat patronul Bradet.

Branza Fagaras, lotul care expira in 08.03.2016, gasita cu E-coli peste limita admisa de Larex, apare in analizele din Germania, nu si smantana 12% cu data de expirare 23.06 2016. “Eu nu stiu de unde s-au recoltat acele probe si daca ele au fost tinute in conditii optime. Produsele pot avea E-coli, dar daca nu e tinut la temperatura care trebuie, numarul acestora se dezvolta. Probele ar fi trebuit luate din fabrica, asa cum a facut DSV. De ce probele din fabrica ies bune si cele de pe teren nu ies bune?”, a intrebat retoric Marius Badea.

Pe de alta parte, insa, nu toate probele din fabrica au iesit chiar bune. Directorul DSV Arges, Daniel Lupu, a confirmat pentru Ziare.com ca in branza 5% grasime recoltata de inspectorii DSV din fabrica Bradet si de la Spitalul Costesti – loturi din 28.02 si 22.02 – a fost descoperit E-coli peste limita admisa:”Loturile nu au legatura cu moartea copiilor, dar este posibil sa existe o sursa de contaminare din zona manipularii, a angajatilor, in fabrica si pe traseu”.

In analizele trimise in Germania, potrivit rezultatelor puse la dispozitie de Bradet, nu apare si aceasta branza de vaci vrac. Patronul Marius Badea sustine ca nu a primit de la DSP sau de la Institutul Cantacuzino buletinele de analiza in privinta angajatilor, a primit doar notificarea DSP Arges si a fost informat telefonic despre care angajati ar fi vorba.

“Oamenii sunt sanatosi, nu au simptome, analizele pot fi interpretate si discutate. Angajatii acestia nu lucrau in sectorul de branza si am certitudinea ca produsele Bradet nu au imbolnavit pe nimeni: nu am primit nicio reclamatie de la niciun client.Hai sa facem o analiza la toti angajatii si la cei care ne controleaza, si ei sunt purtatori de E-coli! Noua doctorul ne-a spus ca toata lumea are si, daca respecti normele de igiena, nu e problema.
La intrebarea ce trebuie sa facem ni s-a spus ca nimic, pentru ca peste 75% din populatie are E-coli prezent in permanenta. Nici macar tratament nu li se poate da acestor oameni, pentru ca e o stare trecatoare. De aceea, nici legislatia nu spune ca oamenii trebuie testati la angajare pentru E-coli”, a mai spus patronul Bradet.

Surse medicale sustin ca trebuie facuta o distinctie clara intre purtatorii de E-coli nepatogen, E-coli patogen mai putin agresiv si purtatorii de verotoxina, cum sunt trei dintre angajatii Bradet: “Este imposibil de spus ca intre acest personal si moartea copiilor exista o legatura, dar poti sa spui ca personalul respectiv prezinta risc pentru sanatatea consumatorilor si ca dovada E-coli apare in produse. Chiar daca s-a dezvoltat in reteaua de desfacere, inseamna ca a existat in acele produse inchise”.

“Nu putem spune ca 75% din populatie are E-coli in tubul digestiv, dar intr-adevar multe persoane il au, in majoritate insa nepatogen, nu patogen. Coliformii peste limita admisa in produse alimentare arata ca a existat o neconformitate pe tot lantul de productie si desfacere. E clar ca este o problema cu produsul respectiv”, a explicat pentru Ziare.com si conf.univ. dr Gabriel Popescu, medic primar infectionist.

“Un E-coli care este in intestin poate sa nu determine probleme in intestin, dar daca are capacitate de afectare a tractului urinar si ajunge acolo poate sa genereze infectie urinara. Gradul de patogenicitate este in functie de persoana, locul si tipul de agresivitate a tulpinii.
Unele persoane nu se imbolnavesc, desi sunt purtatoare de E-coli patogen, dar il pot transmite, daca respectiva persoana are scapari de igiena. Chiar si la aceeasi persoana ‘tratatul de neagresiune’ se poate rupe din diferite motive”, a mai spus medicul.

Conf. univ. Gabriel Popescu spune ca nimeni nu poarta o harta zilnica care sa arate exact cine din populatie ce microbi are si unde sunt localizati, dar “exista domenii sensibile care trebuie mai strict monitorizate, in spitale, in lanturile alimentare, in comunitatile inchise cu copii mici sau varstnici, pentru ca acolo o persoana colonizata poate transmite mai usor.
Este adevarat ca nu prea exista metode de decontaminare a tubului digestiv, mai ales in cazul unei persoane purtatoare sanatoase. De aceea, sunt esentiale respectarea masurilor de igiena personala si controlul periodic in domeniile sensibile”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă