4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialRusia se răzbună după ancheta SUA privind FIFA: Cere investigarea ASELENIZĂRII

Rusia se răzbună după ancheta SUA privind FIFA: Cere investigarea ASELENIZĂRII

Rusia cere o anchetă internaţională privind aselenizarea americană din 1969, a anunţat un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă, după ce o anchetă condusă de către americani vizând FIFA a pus la îndoială corectitudinea alegerii Rusiei să găzduiască viitoarea Cupă Mondială, relatează Mediafax

Nouă oficiali FIFA au fost vizaţi de o anchetă americană şi elveţiană cu privire la presupuse fapte de corupţie, declanşând scandalul care a condus la demisia preşedintelui organizaţiei Sepp Blatter.

Citește și: Scandal FIFA. Valcke, mâna dreaptă a lui Blatter, nu renunță la funcție

Rusia şi Qatarul au negat amândouă că drepturile lor de a găzdui Cupa ar avea legătură cu vreo faptă reprobabilă. Însă Biroul Federal de Investigaţii (FBI, poliţia federală americană) a confirmat pentru The Telegraph, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că lansează o anchetă cu privire la oferte de sponsorizare a acestor două turnee.

Citește și: De ce Armstrong nu a văzut toată luna

Un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă al Federaţiei ruse, Vladimir Markin, a răspuns anchetei FBI printr-un editorial publicat în ediţia de vineri a ziarului Izvestia.

Statele Unite au încălcat o linie atunci când “procurorii (americani) au decis să se declare arbitri supremi ai fotbalului internaţional” anchetând FIFA, scrie Markin.

“Există un lucru şi mai rău (decât corupţia) – atunci când oficiali corupţi decid să «lupte împotriva corupţiei» cu mijloacele lor corupte”, continuă oficialul rus, acuzând Statele Unite că-şi neglijează propriile probleme în acest domeniu.

Într-o serie de acuzaţii abia voalate, Markin pune sub semnul întrebării aselenizările americane, subliniind că este necesară atât anchetarea dispariţiei unor secvenţe filmate la contactul Apollo cu Luna în 1969, cât şi testarea “validităţii” celor 400 de kilograme de rocă lunară colectată de misiuni americane ulterioare.

“Nu, noi nu susţinem că ei nu au zburat (până la Lună) şi că doar au înregistrat un film. Însă toate aceste artefacte ştiinţifice – sau poate culturale – fac parte din moştenirea umanităţii, iar dispariţia lor fără urmă este pierderea noastră comună. O investigaţie va arăta (ce s-a întâmplat)”, scrie Markin.

Citește și: SUA sarbatoresc cucerirea Lunii

NASA a admis în 2009 că a şters înregistrarea aselenizării din motive bugetare, dar că aceasta a fost refăcută, ulterior, cu ajutorul înregistrărilor de televiziune. Cea mai mare parte a rocii lunare este depozitată la Centrul Spaţial Lyndon B. Johnson, în Texas, iar unele fragmente sunt expuse în muzee internaţionale.

Markin acuză Washingtonul că este vinovat de instalarea unor oficiali corupţi în Ucraina, la 25 de la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, ceea ce a condus la războiul din estul ţării, şi le sugerează procurorilor americani să investigheze potenţiale fapte de corupţie la Cupa Mondială din 1994, în Statele Unite. El nu precizează care sunt motivele pentru care crede că este necesară o asemenea anchetă.

 

Cele mai citite
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...

Peste 3000 de dealeri auto îi cer lui Joe Biden să oprească inițiativa privind vehiculele electrice

O coaliție formată din peste 3.000 de dealeri auto din SUA îi cere președintelui Joe Biden, printr-o scrisoare deschisă, să stopeze inițiativa considerată agresivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă