25 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialRASISM la Steaua Rapid. Decizii CNCD: Safta - 1000 de lei amendă,...

RASISM la Steaua Rapid. Decizii CNCD: Safta – 1000 de lei amendă, Stoica – avertisment

Colegiul Director al CNCD l-a amendat cu 1.000 de lei pe fostul crainic al clubului Steaua Gabriel Safta, l-a avertizat pe managerul FC Steaua, Mihai Stoica, şi a ajuns la concluzia că unele mesaje afişate de galeria echipei „roş-abastre” la derbiul cu Rapid au avut un caracter rasist, potrivit Mediafax.

„Fapta crainicului stadionului, domnul Gabriel Safta, de a da tonul scandărilor cu caracter rasist constituie discriminare şi a fost sancţionată de către CNCD cu amenda contravenţională în cuantum de 1000 lei. Fapta managerului sportiv al Clubului FC Steaua, domnul Mihai Stoica, de a imita o pasăre are caracter rasist, constituie discriminare şi a fost sancţionată de către CNCD cu avertisment. La stabilirea sancţiunii s-a avut în vedere comportamentul indecent al suporterilor clubului FC Rapid faţă de domnul Mihai Stoica. Nu s-a reţinut nicio răspundere juridică faţă de Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal”, se arată într-un comunicat la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Totodată, CNCD a stabilit că bannerele afişate în timpul meciului de către suporterii echipei Steaua cu mesajele „Avem deasupra noastră dovada că poliţia franceză îşi face datoria”, „Aripi negre colorate/ În peluză adunate”, „Nu răguşiţi şi nu vă agitaţi, mâine după fier vechi tre’ să strigaţi” şi „Respect Eugen Grigore” sunt cu caracter rasist şi constituie discriminare.

Consiliul a constatat că Jandarmeria Română a sancţionat cu amendă contravenţională clubul Steaua pentru aceste mesaje rasiste, astfel că nu va lua nicio decizie în acest caz pentru că gruparea „roş-albastră” nu poate fi sancţionată de două ori în aceeaşi cauză.

Hotărârea Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii va fi redactată şi comunicată reclamaţilor în termen de 15 zile de la adoptare. Hotărârea poate fi atacată în instanţa de contencios administrativ, potrivit legii.

Clubul Steaua, Liga Profesinistă de Fotbal, managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, şi fostul crainic al stadionului Gabriel Safta, au fost citaţi marţi la audieri la sediul CNCD în legătură cu incidentele de la derbiul cu Rapid, din etapa a IX-a a Ligii I. La audieri au participat doar Gabriel Safta şi Mihai Stoica, precum şi, ca petenţi, Constantin Zotta, din partea clubului Rapid, şi membri ai Partidei Romilor.

Liga Suporterilor Rapidişti (LSR) şi Partida Romilor au sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu manifestările cu caracter rasist care au avut loc la derbiul cu Steaua, fiind vizaţi în special managerul stelist Mihai Stoica şi crainicul Arenei Naţionale, Gabriel Safta.

Echipa Steaua Bucureşti a învins, la 24 septembrie, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formaţia Rapid Bucureşti, în derbiul etapei a IX-a a Ligii I disputat pe Arena Naţională, printr-un gol marcat în minutul 90+6.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă