Cosa Nostra, celebra mafie siciliana, se afla in continuare in colimatorul politiei, ultima actiune fiind vasta operatiune "Adio pizzo", dupa denumirea impozitului mafiot cerut comerciantilor si industriasilor.
Operatiunea antiracket organizata de politia italiana la Palermo s-a soldat cu arestarea a 29 de suspecti, printre care fiul unui boss mafiot, capturat recent. Calogero, fiul fostului boss al Mafiei Salvatore Lo Piccolo, arestat la 5 noiembrie, a fost arestat si el, ironia fiind ca tocmai acele "pizzini", micile cuvinte descoperite in ascunzatoarea tatalui sau, au permis identificarea suspectilor acuzati de asociere mafiota si de extorsiune de fonduri.
Potrivit unui studiu dat publicitatii in Italia, peste un miliard de euro, echivalentul a 1,3% din PIB-ul Siciliei, sfarsesc anual in seifurile Cosei Nostra.
"Intre 2002 si 2006, Cosa Nostra a castigat peste 6 miliarde de euro" silind intreprinderile din regiune sa plateasca "pizzo", impozitul mafiot. In lucrarea sa, sociologul Nino La Spina precizeaza ca, din 2246 de intreprinderi studiate, 330 au trebuit sa plateasca o suma unica medie de 25.000 de euro, in timp ce 646 de societati au platit pizzo lunar timp de cativa ani. Suma varsata in fiecare luna este in medie de 882 euro si merge de la 32 de euro pentru un chiosc de tigari la 27.000 euro pentru un hipermarket. Intreprinderile din constructii sunt cele mai vizate de pizzo, ele trebuind sa plateasca mafiei in medie 2031,40 euro pe luna.
Mafia siciliana a contat intotdeauna in "afaceri" pe teama de ruina sau de moarte a "partenerilor", dar de ceva vreme se confrunta cu o "rebeliune" care se tot extinde printre antreprenorii sicilieni, acestia refuzand sa mai plateasca impozitul cerut de sindicatul crimei organizate pentru a fi lasati sa-si deruleze afacerile. Patronatul italian, Confindustria, a amenintat ca va exclude membrii care vor achita impozite Cosei Nostra, iar autoritatile italiene si-au accentuat si ele presiunea asupra antreprenorilor, urmarindu-i in justitie pe cei ce refuza sa depuna marturie impotriva mafiei in cazurile constatate de extorcare de fonduri.