10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRares Dumitrescu, din "pensionar", vicecampion mondial!

Rares Dumitrescu, din “pensionar”, vicecampion mondial!

» In decembrie anul trecut, Rares Dumitrescu a anuntat ca vrea sa se retraga din scrima. Avea doar 25 de ani, era vazut drept un mare talent al acestui sport, iar decizia sa a uimit pe toata lumea. Din fericire, s-a gasit cineva care sa reuseasca sa il intoarca din drum, iar acum Rares Dumitrescu a devenit cel mai important performer roman al anului 2009 dupa ce a devenit vicecampion mondial in Antalya.

Medalia de argint cucerita de Rares Dumitrescu la sabie reprezinta atat primul trofeu obtinut de delegatia Romaniei la Campionatele Mondiale de scrima care se desfasoara pana la sfarsitul acestei saptamani in Antalya (Turcia), cat si o dubla confirmare a valorilor din colectivul nostru masculin de sabie. Rares Dumitrescu, care dupa Jocurile Olimpice de la Beijing a abandonat activitatea competitionala timp de doua luni, a revenit pe plansa si nu oricum, ci pe a doua treapta a podiumului mondial, iar Mihai Covaliu, cel care l-a convins sa nu se lase de sport, si-a demonstrat calitatile de antrenor la mai putin de un an dupa cooptarea sa pe banca tehnica a reprezentativei Romaniei.

Doamna Ana Pascu, presedintele Federatiei Romane de Scrima, se gandeste deja la viitoarele performante ale echipei de sabie. "Actuala echipa masculina de sabie este un mare castig pentru scrima romaneasca. Sunt foarte multumita si increzatoare in viitorul acestor baieti", ne-a declarat presedintele FR Scrima. "Se poate spune ca Rares Dumitrescu ii calca pe urme lui Mihai Covaliu (n.r. – campion olimpic la Sydney, in 2000, si medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing). Argintul din Antalya este primul sau trofeu la Campionatele Mondiale, dar speram sa fie doar inceputul unui sir de succese, iar la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012 sa urce din nou pe podium. Pe de alta parte, Mihai Covaliu si-a demonstrat clasa de antrenor al lotului national.

 

Nu numai ca stie sa-i coordoneze pe baieti, sa nu uitam ca sub indrumarea sa si Florin Zalomir a inregistrat o performanta notabila (n.r. – s-a clasat pe locul sase, dar l-a eliminat in primul tur pe Nicolas Lopez, vicecampion olimpic la Beijing) si sa le dea indicatia potrivita la momentul oportun, dar este extrem de respectat de oficialii si arbitrii internationali", a mai spus Pascu.

Decizia care a uimit lumea sportului
Desi, dupa retragerea lui Mihai Covaliu, era clar ca va deveni liderul echipei de sabie a Romaniei, Rares Dumitrescu a ales, la finalele anului trecut, sa se retraga din activitate la numai 25 de ani, el spunand ca ar vrea sa devina antrenor la Dinamo Brasov. "In principiu, motivul care a stat la baza deciziei mele a fost dorul de casa, eu fiind din Brasov, in timp ce antrenamentele, pregatirea, sunt la Bucuresti", si-a motivat gestul, la vremea respectiva, vicecampionul mondial de acum. "Poate ca mai sunt si alte motive, dar vreau ca lucrurile sa ramana asa", a mai spus el, dand apa la moara celor care spuneau ca, de fapt, s-ar fi retras fiind nemultumit de recompensele financiare primite.
Interesant este faptul ca, daca si-ar fi mentinut decizia de a se retrage, Dumitrescu ar fi devenit… pensionar, el urmand a se afla pe lista sportivilor care au dreptul la renta viagera dupa aurul european cucerit in 2006 alaturi de echipa de sabie a Romaniei.

Secretele, Dana si Mihai
Dana Dumitrescu si Mihai Covaliu par a fi secretele revenirii senzationale a lui Rares. Prima i-a devenit sotie in vara acestui an, dupa o lunga perioada in care cei doi au fost alaturi, in timp ce cel de-al doilea pare a fi "resortul" sportiv care l-a convins sa revina pe plansa. "Am avut noroc ca a venit Mihai Covaliu la lotul national si am depasit momentul nefast al carierei", spune acum Rares, sprijinit din rasputeri de sotia sa. "Ne va fi mai greu la inceput, intrucat o sa stam departe unul de celalalt. Am un program competitional extrem de incarcat, dar sunt convins ca distanta nu ne va afecta relatia", a subliniat Rares.
Pe langa participarea senzationala din Antalya, Rares Dumitrescu a devenit in acest an campion european in competitia pe echipe la intrecerea desfasurata in vara in Bulgaria, dar a si castigat trei etape din circuitul Cupei Mondiale, la Budapesta, Varsovia si Madrid, si a urcat pe podium in alte doua, la Plovdiv si Padova.

»  Romania "alearga" inca dupa un aur mondial in 2009 in probele olimpice. Pana acum am adunat, cu chiu, cu vai, 6 medalii stralucitoare: argintul lui Dumitrescu alaturat celor cucerite la canotaj de echipajele de doua rame fara carmaci si barca de 8±1, plus bronzul adus de Camelia Potec, Nicoleta Grasu si echipajul de canoe 4.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă