20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialRAPORTUL UE PE JUSTITIE. CSM: Cerem întregii clase politice să ia urgent...

RAPORTUL UE PE JUSTITIE. CSM: Cerem întregii clase politice să ia urgent măsuri pentru repunerea României pe calea integrării

Preşedintele CSM, Alina Ghica, a declarat miercuri, după analizarea raportului Comisiei Europene pe justiţie, că întreaga clasă politică, în principal Guvernul şi Parlamentul, trebuie să ia neîntârziat măsuri convingătoare pentru repunerea României pe calea integrării sale europene depline, potrivit Mediafax.

„Luăm act de îngrijorările exprimate în mod neechivoc de Comisie cu privire la posibila afectare a caracterului ireversibil şi sustenabil al reformelor în contextul politic recent şi solicităm întregii clase politice şi în primul rând Guvernului şi Parlamentului să ia neîntârziat măsuri convingătoare pentru a repune România pe calea integrării sale europene depline”, a arătat preşedintele CSM.

Ghica a precizat că fermele luări de poziţie ale CSM privind apărarea independenţei justiţiei şi prin care se atrăgea atenţia asupra pericolului unor derapaje de la principiile democratice în actualul context politic au fost „nu doar apreciat de către Comisie, ci se şi regăsesc în unele dintre recomandări”.

Preşedintele CSM şi-a exprimat regretul că „eforturile din ultimii ani ale întregului sistem judiciar, dar şi ale factorilor politici, au fost subminate de evoluţiile din ultimele săptămâni de pe scena politică, ceea ce a condus la concluziile negative ale acestui raport”.

Alina Ghica a arătat că instituţia a luat act de aşteptările Comisiei Europene reafirmând angajamentul ferm al CSM de a veghea la respectarea deplină a independenţei justiţiei şi de a-şi consolida rolul în asigurarea unor proceduri transparente şi obiective de numire a procurorului general al PICCJ şi al procurorului şef al DNA, dar şi în celelalte funcţii de conducere din PICCJ şi DNA.

CSM a salutat evaluarea pozitivă a activităţii instanţei supreme, a DNA şi a Ministerului Public în general, precum şi recunoaşterea eforturilor instituţionale şi personale ale acestor instituţii şi ale conducătorilor de judecători şi procurori, menţionând că la nivelul tuturor instanţelor şi parchetelor se depun eforturi pentru eficientizarea activităţii.

În opinia preşedintelui CSM, concluziile negative ale raportului „se referă exclusiv la aspecte ce ţin de celelalte puteri ale statului, inclusiv la ameninţări din partea acestora la adresa independenţei justiţiei”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar că trebuie să-şi respecte angajamentele, situaţia urmând a fi monitorizată şi un nou raport adoptat în acest an.

„Vom continua să monitorizăm situaţia (…) Un nou raport va fi adoptat până la sfârşitul anului”, a spus Barroso, care a arătat că prin acest document se va constata dacă autorităţile de la Bucureşti au dat răspuns îngrijorărilor ridicate de Comisia Europeană.

El a asigurat că va fi monitorizată în continuare „cu mare atenţie” evoluţia din România şi respectarea angajamentelor asumate de către premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

Barroso a arătat că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE, iar acestea „au zdruncinat” încrederea în România.

„Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimedeze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar componenţa Curţii Constituţionale nu poate fi schimbată peste noapte”, a subliniat Barroso.

Cele mai citite

Meta riscă o amendă uriașă din partea UE pentru practici anticoncurențiale în piața anunțurilor

Meta ar putea primi o amendă substanțială din partea Uniunii Europene, fiind acuzată de practici anticoncurențiale în domeniul anunțurilor de mică publicitate, potrivit unui...

Protocol pentru siguranța bolnavilor

Bolnavii sau aparţinătorii vor putea semnala atunci când rezultatele analizelor sau investigațiilor medicale nu sunt corecte  RENAR, singurul organism de acreditare recunoscut la nivel european şi...

Risc de sănătate publică în județele calamitate

Medicii infecționiști atrag atenția asupra îmbolnăvirii populației, din cauza contaminării apei Medicul infecționist, Adrian Marinescu a declarat că localnicii din zonele afectate de inundații sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă