31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialRaportul pe justiţie pentru România şi Bulgaria va fi publicat, probabil, în...

Raportul pe justiţie pentru România şi Bulgaria va fi publicat, probabil, în august

Raportul pe justiţie pentru România şi Bulgaria va fi publicat, probabil, în luna august, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, citat de Sofia News Agency. „Am încercat întotdeauna să stăm la o parte de aspectele politice ale lucrurilor”, a spus Gray, adăugând că este este foarte important ca Bulgaria să îşi respecte angajamentele faţă de UE pentru binele cetăţenilor săi.

Potrivit NewsIn, oficialul european a subliniat că este greşit ca eforturile unui guvern să fie calificate drept „proaste”, iar eforturile altuia „bune”, referindu-se la declaraţiile făcute de premierul bulgar Boiko Boriwsov, potrivit căruia cabinetul precedent, socialist, i-a lăsat o „moştenire proastă”.

Gray a subliniat că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avut o relaţie foarte bună cu fostul premier Serghei Stanişev, aşa cum are şi cu actualul şef al Guvernului. El a explicat că UE consideră Bulgaria şi reprezentanţii săi oficiali drept o entitate unitară, care trebuie să facă eforturi coerente şi continue pentru progres.

Purtătorul de cuvânt a comentat ceea ce a numit un fenomen „dezamăgitor” din Bulgaria – faptul că oamenii din ţară îşi fac griji despre data următorului raport, despre cum va fi acesta, pozitiv sau negativ şi mai bun sau nu faţă de cel al României, fără a ţine cont de calitatea reformelor făcute în sine.

Pe de altă parte, el a salutat nivelul mare de cooperare pe care reprezentanţii Comisiei l-au remarcat în prezent în Bulgaria. Gray a apreciat şi Strategia pentru reformă judiciară formulată de Ministerul Justiţiei, precum şi amendamentele la Codul Penal. El a adăugat că Parlamentul bulgar trebuie să depună eforturi concertate pentru a îmbunătăţi legea privind conflictele de interese şi legea privind achiziţiile publice.

Oficialul european a criticat deficienţele care persistă în practica judiciară din ţara din Balcani, în special în ceea ce priveşte prezentarea de dovezi de către acuzare. Însă el s-a declarat încrezător că Bulgaria a făcut progrese semnificative în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Raportul interimar al CE privind reforma justiţiei din România, dat publicităţii în luna martie, spune că perioada electorală a dus la amânarea dezbaterilor privind proiectele de coduri de procedură civilă şi penală, dar salută bilanţul DNA şi progresele ANI şi recomandă adoptarea rapidă a respectivelor coduri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă