21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialRaport. Omul lui Trump, lobby pentru dictatori

Raport. Omul lui Trump, lobby pentru dictatori

Directorul de campanie al candidatului republican are o prestigioasă carieră de consultant. La fel de importantă este şi cea de lobbyist pentru traficanţi de arme şi politicieni sângeroşi.

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a declarat într-un interviu pentru New York Times că, sub conducerea sa, afacerile externe ale SUA vor fi axate pe interesele economice americane. Întrebat asupra unei potenţiale agresiuni a Rusiei asupra ţărilor baltice, Trump a precizat că va decide dacă le va veni în ajutor doar după ce va examina dacă aceste naţiuni „şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de noi“. După reacţii negative, directorul său de campanie şi mâna dreaptă, Paul Manafort a precizat că Trump a fost prost citat.

Cine este Paul Manafort? Potrivit unui nou raport American Bridge pentru secolul 21, Paul Manafort a lucrat pentru celebri traficanţi de arme, seniori ai războiului, dictatori şi magnaţi din întreaga lume, care au produs tulburări, haos, moarte sau au jefuit banii ţărilor lor. Manafort şi-a folosit talentul şi a permis victoria a trei preşedinţi americani: Gerald Ford în 1976, Ronald Reagan în 1980 şi George H.W. Bush în 1988. În spatele acestor succese, omul a acumulat şi probleme judiciare şi Mediapart, care a efectuat o anchetă, aminteşte legăturile periculoase pe care Manafort le-a întreţinut cu Ziad Takieddine, cunoscut negustor de arme libanez, consilierul lui Trump fiind suspectat de poliţie că a semnat un contract fictiv cu acesta şi cu alt protagonist, Abdul Rahman el-Assir. Dezvăluiri care riscă să afecteze clanul Trump.

Scopul manevrei era deblocarea banilor confiscaţi de serviciile vamale în 1993 de la Ziad Takieddine, când urma să îi recupereze dintr-o bancă din Geneva. Jandarmii au descoperit 500.000 de franci într-un sac de plastic ascuns în vehiculul libanezului, sub un scaun. Aici a intervenit Paul Manafort. Încercând justificarea originii acelei sume, Takieddine a făcut apel la lobbyistul american pentru a face să treacă un fals contract de armament cu societatea sa.

„Călăii“

Cabinetul de lobby „Manafort Black, Manafort şi Pierre“, cel din urmă fiind acolitul lui Trump, Roger Pierre, era angajat să reprezinte unii din clienţii cei mai dezagreabili din lume în numele a ceea ce presa numea Lobby-ul pentru „Călăi“. Raportul PAC dă mai multe exemple din ultimele trei decenii ale carierei lui Manafort ca lobbyist, traficant de influenţă şi dealer, începând prin a fi traficant internaţional luând milioanele clienţilor din blocul de Est care încercau să-şi mute activele în Vest.

Manafort reprezenta negustorul de arme din Orientul Mijlociu, Abdul Rahman el-Assir în anii 1990. Manafort a explicat anchetatorilor francezi că a primit bani de la consilierul campaniei prezidenţiale din 1995 a lui Edouard Balladur din conturile lui el-Assir. Acesta era intermediar în vânzarea de submarine franceze în Pakistan. Manafort a mai afirmat că traducătorul său şi consilier al lui Balladur era Ziad Takieddine, implicat şi el în afaceri cu arme.

Relaţiile lui Paul Manafort – consilierul apropiat al lui Donald Trump – cu dictatori şi „seniori de război“ sângeroşi explică poate simpatia candidatului la Casa Albă pentru liderii Rusiei, Chinei sau Coreii de Nord.

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă