2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialRaport: MTS a incalcat Legea combinand contractarea de servicii recreative cu servicii...

Raport: MTS a incalcat Legea combinand contractarea de servicii recreative cu servicii de publicitate

Raportul Comisiei de ancheta in cazul Ridzi precizeaza ca, prin incheierea contractelor de achizitie publica legate de Ziua Tineretului, Ministerul Tineretului si Sportulu a incalcat legea, pentru ca a combinat, in cadrul aceluiasi contract, servicii recreative cu servicii de publicitate.

La capitolul 5.6 din raport, se arata ca "Ministerul Tineretului si Sportului a incalcat prevederile articolului 16 din OUG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare". In plus, Comisia de ancheta constata ca s-au incalcat prevederile articolului 23 din aceeasi Ordonanta, potrivit caruia se interzice divizarea contractului de achizitie publica in mai multe contracte distincte de valoare mai mica.

"Articolul 16, alineatul 3 din OUG 34/2006 stipuleaza: <<Autoritatea contractanta nu are dreptul de a combina in cadrul aceluiasi contract servicii incluse atat in anexa nr. 2B, cat si in anexa nr. 2A, cu scopul de a beneficia de aplicarea prevederilor alineatului 1, atunci cand atribuie respectivul contract de achizitie publica >>. Cu alte cuvinte, nu se pot combina, in cadrul aceluiasi contract de achizitie publica, a serviciilor recreative, culturale si sportive cu "Servicii de publicitate", numai ca valoarea totala sa fie mai mare de 400.000 euro. Niciunul din contractele incheiate (n.r. cu firmele Artisan si Mark), luat in parte, nu depaseste valoarea de 400.000 Euro", se arata in raportul citat de NewsIn.

Membrii Comisiei sustin, in plus, ca justificarile oferite de MTS privind respectarea prevederilor OUG 34/2006 nu sunt corecte. "Invocarea de catre Ministerul Tineretului si Sportului a prevederilor articolului 16, alineatul 1, pentru justificarea respectarii OUG 34/2006 nu este corecta, intrucat acest alineat se refera la achizitionarea de prestari servicii, iar in cele trei contracte figureaza si achizitii de produse materiale", se precizeaza in document.

Raportul final al Comisiei de ancheta mai arata ca MTS a contractat firmele prestatoare de servicii fara ca membrii Comisiei de receptie sa faca o evaluare cantitativa sau calitativa a materialelor de prezentare si promovare in cadrul evenimentului de divertisment. "Astfel, cantitatea nu a interesat Comisia de receptie in niciun moment, aceasta rezumandu-se la o evaluare calitativa a indeplinirii obligatiilor, evaluare care, insa, nu s-a efectuat pe niste probe temeinice si reale ci doar pe vizionarea unor spoturi TV care nu pot atesta modul de realizare a serviciilor", se arata in raportul Comisiei de ancheta. De asemenea, Comisia de ancheta a concluzionat, in urma audierilor si studierii documentelor primite ca reprezentantii Ministerului Tineretului nu au efectuat nici o evaluare calitativa a serviciilor contractate, ci doar o analiza "superficiala" a comisiei de receptie. "La punctul 5 din procesul verbal se face referire la obligatia prestatorului de a <<instala o scena de mari dimensiuni capabila sa atraga o importanta masa de oameni, sonorizarea si luminile vor fi printre atractiile importante ale evenimentului>>", se arata in raport.

Totodata, raportul prezinta si modul in care Comisia de receptie a evenimentului a evaluat prestatia contractantilor. "Analizand datele inregistrate pe suporturile magnetice furnizate de furnizorul independent de inregistrari TV, confirma indeplinirea obiectivului din propunerea tehnica", mai arata raportul Comisiei de ancheta.

In aceste conditii, membrii Comisiei parlamentare de ancheta spun ca ministrul Monica Iacob Ridzi a dat dovada de "lipsa totala de responsabilitate, de preocupare asupra modului in care banii publici au fost cheltuiti si chiar de o rea credinta". Tot in raport, se arata ca nu au fost respectate clauzele contractuale sau obligatia de verificare a modului de cheltuire a banului public, de catre reprezentantii Ministerului Tineretului.

Cele mai citite

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă