36.4 C
București
sâmbătă, 2 iulie 2022
AcasăSpecialRAPORT. Milioane de lei prejudiciu la Casa Națională de Sănătate din rețete...

RAPORT. Milioane de lei prejudiciu la Casa Națională de Sănătate din rețete pentru pacienți decedați

Curtea de Conturia descoperit nereguli grave la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pacienţii înscrişi în Programul naţional împotriva diabetului zaharat, care ar fi trebuit să aibă tratamentul gratuit, au plătit diferenţe de preţ de peste 30 de milioane de lei, în total. Pe de altă parte, CAS județene au validat alidat eliberări de medicamente raportate de farmacii pentru pacienți decedați sau au acceptat rețete eliberate de medici fără specializare sau fără competență.

În perioada 2012-2014, pacienții cu diabet zaharat au suportat, din resurse proprii, o parte din costul medicamentelor specifice afecţiunilor de care sufereau, deşi acestea ar fi trebui să fie compensate în proporţie de 100%.

„Raportat la cheltuielile cu medicamentele decontate farmaciilor cu circuit deschis în perioada 2012-2014 de către un număr de 20 de case judeţene de asigurări de sănătate, pacienţii au suportat diferenţe de preţ în valoare estimată de 31.425 mii lei. (…) din cheltuielile totale cu medicamentele decontate în cadrul Programului naţional de diabet zaharat, în perioada 2012-2014, ponderea cheltuielilor cu medicamente decontate farmaciilor cu circuit deschis a fost de peste 99%”, se arată în raportul Curţii de Conturi.  

O altă problemă gravă o reprezintă plata, în perioada 2012-2014 de către pacienți, pentru unele medicamente specifice din cadrul Programului național de diabet zaharat, a diferenței între prețul cu amănuntul maximal și prețul de decontare, aprobate în CaNaMed prin ordin al ministrului sănătății. Raportat la cheltuielile cu medicamentele decontate farmaciilor cu circuit deschis în perioada 2012-2014 de către un număr de 20 case județene de asigurări de sănătate, pacienții au suportat diferențe de preț în valoare estimată de 31,4 milioane de lei. Astfel, numai în cazul unui singur medicament ,,Pioglitazonum”- Actos 30 mg, pentru care entitatea a decontat în perioada auditată farmaciilor cu circuit deschis, cantități eliberate în valoare de 1.703.966 lei, reprezentând aproximativ 0,08% din valoarea totală a cheltuielilor cu medicamente decontate farmaciilor cu circuit deschis în perioada 2012-2014, a rezultat că pacienții au suportat diferențe în valoare de 287 mii lei, reprezentând, în medie 16,87% din valoarea compensată, în condițiile în care medicamentele din programul național de diabet zaharat ar trebui compensate 100%. La nivelul CNAS nu s-a monitorizat şi nu s-a controlat în totalitate modul de utilizare de către casele de asigurări de sănătate judeţene a fondurilor alocate pentru derularea programelor naţionale de sănătate, respectiv modul de aplicare a dispoziţiilor legale referitoare la angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor cu medicamentele în cadrul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate judeţene cu furnizorii de servicii medicale şi produse farmaceutice, semai arată în raportul Curții de Conturi.

Cele mai citite

SUA: New Tork interzice armele în spații publice

Legiuitorii din statul american New York au adoptat o lege care interzice armele în numeroase spaţii publice, inclusiv în Times Square, şi cere ca...

Raliul Târgu Mureș: Mașina lui Mihai Leu a scăpat de sub control. Doi copii au fost răniți

Incident la raliul de la Târgu Mureș. Mașina condusă de către Mihai Leu a ieșit în afara traseului, iar doi copii au suferit răni. Se...

Declarații șocante făcute de un fost angajat al lui Zuckerberg: „Când era supărat, flutura o sabie pe lângă programatori”

Într-un TikTok viral, un fost programator Facebook a afirmat că Mark Zuckerberg, devenit CEO al Facebook, a amenințat odată angajații cu o sabie katana. Motivul...
Ultima oră
Pe aceeași temă