15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Raport: CIA a interogat cu brutalitate suspecții de terorism. Obama critică...

UPDATE. Raport: CIA a interogat cu brutalitate suspecții de terorism. Obama critică tehnicile folosite de CIA. Cum se apără agenția

UPDATE 19.15: Directorul CIA admite că au existat erori prin folosirea tehnicilor brutale de interogare, însă aceste metode au permis dejucarea unor comploturi teroriste după atentatele din 11 septembrie 2001.

"Au existat erori. Dar aceste tehnici brutale de interogare au permis obţinerea unor informaţii care au permis evitarea unor atentate, capturarea teroriştilor şi salvarea de vieţi omeneşti", a spus Brennan.

UPDATE 19.05: Președintele american Barack Obama a criticat metodele de interogare folosite de CIA, potrivit Mediafax.

"Aceste tehnici de interogare au afectat puternic reputaţia Statelor Unite pe plan global", a declarat Barack Obama într-un comunicat, promiţând că va face totul pentru ca aceste metode să nu mai fie utilizate niciodată.

CIA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspecţilor de terorism și a indus în eroare constant Preşedinţia şi Congresul privind informaţiile obţinute, arată raportul elaborat de Senatul SUA, citat de Mediafax.

"În multe cazuri, au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, în serie şi fără oprire", precizează raportul.

"Privarea de somn implica ţinerea deţinuţilor în stare de veghe până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziţii incomode, chiar şi cu mâinile legate deasupra capului", adaugă documentul, precizând că un suspect de terorism a murit de hipotermie după ce a fost ţinut "parţial dezbrăcat" pe o podea de beton.

Conform raportului, alţi deţinuţi au fost legaţi la ochi şi târâţi pe coridoarele penitenciarelor în timp ce erau loviţi cu picioarele şi pumnii de gardieni.

Mulţi deţinuţi supuşi tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinaţii, stări paranoice, insomnii ori au avut tendinţa de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii reţelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconştient după ce a fost supus tehnicii simulării înecului, precizează autorii raportului.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă