Comisia a adoptat o decizie prin care solicita Romaniei sa recupereze 27 milioane euro. Institutia europeana a recomanda amenzi mai mari pentru recidivisti, potrivit Realitatea.net.
Comisia Europeana (CE) a publicat, astazi, raportul privind politica in domeniul concurentei pe anul 2008, Romania fiind mentionata la un singur capitol, ce a vizat recuperarea a 27 milioane euro acordate ca ajutor de stat la privatizarea Automobile Craiova, considerat ilegal de Bruxelles.
De acest ajutor trebuia sa beneficieze Ford, insa constrcutorul american a returnat suma pentru a evita amenzi din partea UE.
"In domeniul restructurarii industriale, Comisia a adoptat o decizie prin care solicita Romaniei sa recupereze 27 milioane euro, constituind ajutor ilegal in legatura cu privatizarea societatii Automobile Craiova, a carei vanzare a avut loc in conditii care urmareau asigurarea unui anumit nivel al productiei si al numarului de locuri de munca, fiind acceptat in schimb un pret de vanzare mai mic", se arata in raport.
Comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes, a declarat ca "2008 a fost un an neobisnuit si dificil, in care Europa s-a confruntat cu dificultati economice fara precedent".
"Sunt convinsa ca actiunile Comisiei in domeniul concurentei au reprezentat un factor determinant in mentinerea pietei unice si a beneficiilor aduse de concurenta, asigurand, in acelasi timp, stabilitatea sistemului financiar", a mai spus Neelie Kroes.
Saint-Gobain, amendat de mai multe ori pentru constituirea de carteluri
Raportul anual al Comisiei Europene contine pentru prima data un capitol referitor la carteluri si modul cum stabilirea preturilor ii afecteaza pe consumatori. CE precizeaza ca interzice comportamentul anticoncurential si ii amendeaza pe membrii cartelurilor, ca sa descurajeze alte societati sa continue sau sa adopte comportamente anticoncurentiale.
"Comisia impune amenzi mai mari recidivistilor: atunci cand aceeasi societate comite mai multe incalcari ale legislatiei in domeniul concurentei (…), fiind necesare, s-ar parea, masuri mai puternice de descurajare. In cazul "Sticla auto", de exemplu, Comisia a majorat amenzile pentru societatea Saint-Gobain cu 60%, ca urmare a incalcarilor repetate, dupa ce aceasta fusese amendata anterior pentru doua carteluri in sectorul sticlei plane", potrivit raportului.
Saint-Gobain este prezenta cu afaceri si pe piata romaneasca.
In 2008, Executivul european a amendat 347 de intreprinderi, pentru intelegeri de cartel, cu o suma totala de 2,27 miliarde euro. In cazul "Sticla auto", CE a impus cea mai mare amenda pentru un cartel de pana acum, de 1,38 miliarde euro.
CE anunta, de asemenea, ca a inregistrat progrese in recuperarea ajutoarelor de stat, in conditiile in care "din cele 10,3 miliarde euro reprezentand ajutoare ilegale sau incompatibile de recuperat in temeiul deciziilor adoptate incepand din 2000, aproximativ 9,3 miliarde euro (reprezentand 90,7% din suma totala) fusesera recuperate pana la sfarsitul lui 2008". In plus, au mai fost recuperate 2,5 miliarde euro provenind din dobanzi, se mai arata in raportul CE.