Site-ul de Internet Wikileaks.org, specializat în difuzarea de informaţii sensibile, a dat publicităţii, luni, înregistrarea video a raidului unui elicopter al armatei americane, care a provocat, în urmă cu trei ani, moartea a doi angajaţi ai agenţiei Reuters şi a altor persoane, transmite AFP monitorizată de Mediafax.
Imaginile, filmate la bordul elicopterului Apache, sunt însoţite de conversaţii între piloţii aparatului şi serviciile de control de la sol: ei identifică persoanele care circulă pe o stradă din Bagdad ca fiind insurgenţi înarmaţi şi cer autorizaţia de a deschide focul.
Wikileaks nu precizează cum au fost obţinute aceste imagini spectaculoase filmate în iulie 2007 şi vizibile pe site, ca şi pe Youtube.
Se poate vedea un grup de bărbaţi mergând pe o stradă din Bagdad, dintre care vor fi identificaţi cei doi angajaţi ai agenţiei Reuters, Namir Noor-Eldeen şi Saeed Chmagh. Ceilalţi membri ai grupului par să fie înarmaţi.
Piloţii elicopterului Apache, care par să confunde camera unuia din angajaţii Reuters cu un lansator de grenade RPG, afirmă că au reperat „cinci sau şase indivizi cu AK-47” şi cer permisiunea „de a deschide focul”, permisiune pe care o obţin aproape imediat.
După atac, unul dintre piloţi spune că „o grămadă de cadavre” se află în zonă.
„Priveşte aceste putreziciuni neputincioase”, spune unul. Un altul răspunde: „grozav”.
În scurt timp, o camionetă se opreşte pentru a strânge morţii şi răniţii şi este atacată la rândul său de elicopterele americane.
Doi copii din camionetă sunt răniţi. Ei vor fi evacuaţi de militarii americani sosiţi apoi la faţa locului.
Un oficial al armatei americane a comentat luni difuzarea acestei înregistrări video, care, potrivit acestuia, „nu aduce nici o informaţie nouă, doar imagini”.
„În 2007 am recunoscut tot ce este în înregistrarea video”, a spus oficialul, sub acoperirea anonimatului. „Am recunoscut că raidul a avut loc şi că doi angajaţi ai Reuters (au fost ucişi)”, a spus el.
„Ştim că doi copii au fost răniţi”, a mai afirmat oficialul.
Totuşi, el a adăugat că „(lansatorul de grenade) RPG din înregistrarea video este real”. „Aveam insurgenţi şi reporteri într-o zonă în care forţele americane urmau fie prinse într-o ambuscadă”, a mai spus oficialul.
„În acel moment, nu puteam discerne dacă (angajaţii Reuters) aveau asupra lor camere sau arme”, a subliniat el.
Într-un comunicat, redactorul şef al Reuters, David Schlesinger, a afirmat că moartea celor doi angajaţi este „tragică şi emblematică pentru pericolele extreme legate de difuzarea de informaţii din zonele de război”.
„Înregistrarea video difuzată azi prin intermediul Wikileaks reprezintă dovada pericolelor legate de jurnalismul de război şi a tragediilor care pot rezulta”, a adăugat el.
WikiLeaks se prezintă ca o organizaţie non lucrativă finanţată în special de apărătorii drepturilor omului, jurnalişti de investigaţie şi public.
După difuzarea înregistrării video, directorul pentru Statele Unite al organizaţiei Reporters sans Frontieres, Clothilde Le Coz, a cerut Pentagonului să dea dovadă de „mai multă transparenţă” în acest caz şi administraţiei Barack Obama să „manifeste respect faţă de justiţie”.