7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialRAFO Onesti ramane in conservare

RAFO Onesti ramane in conservare

» Rafinaria Rafo Onesti va ramane in conservare pana in luna februarie, cand,
in functie de criza financiara, de procesul de la Brasov si de audienta la Guvern s-ar putea stabili care va fi soarta societatii.

Dupa o pauza de doua luni, 250 de salariati de la RAFO s-au intors la munca din aceasta saptamana. Rafinaria ramane, insa, in stare de semiconservare pana pe 2 februarie, data de la care toti salariatii vor fi la lucru si se spera ca starea vremii va permite reluarea lucrarilor efectuate in aer liber, in programul de modernizare.
"S-au intors la lucru oamenii de care este acum nevoie la lucrarile care nu mai suporta amanare, pentru operatiuni urgente. Cei care mai raman acasa inca doua saptamani o fac, insa, in aceleasi conditii ca si in cele doua luni de pauza incheiate, adica vor primi salarii, tichete de masa si alte drepturi acordate de administratie", a declarat Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul, din cadrul RAFO Onesti.

Pentru a se evita degradarea utilajelor, dar si alte probleme care tin de siguranta utilajelor si a salariatilor pe timp de iarna, toate instalatiile din RAFO au fost inertizate si se mentin sub presiune cu azot, prin utilizarea gazului produs de noua instalatie de azot din rafinarie.
Actionarul majoritar si administratia de la RAFO asteapta, pe de o parte, rezultatul final al procesului de la Tribunalul Brasov, iar pe de alta parte instalarea deplina a noului Guvern, caruia i-a solicitat deja o audienta pe care spera sa o obtina pana la sfarsitul acestei luni. Ei solicita realizarea unei strategii comune de actiune, cu solicitari la adresa Guvernului si institutiilor statului care sa sustina deblocarea situatiei, in privinta instantelor judecatoresti, sprijin guvernamental pentru obtinerea finantarii si reducerea unor taxe pe importul de utilaje.

RAFO a intrat in stare de insolventa in aprilie 2004, fiind la acea data cel mai mare datornic la buget. In 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat gajul instituit asupra actiunilor rafinariei, intrucat investitiile asumate prin contractul de privatizare au fost efectuate.
Activitatea rafinariei a fost oprita in luna februarie 2008 pe o perioada de doi ani, pentru derularea unui program de investitii de peste 350 milioane de euro, iar intre timp numarul salariatilor RAFO a ajuns la 1.200.
In octombrie 2008, Tribunalul Brasov a dat castig de cauza RAFO Onesti, aflata in administrare judiciara, in procesul cu compania britanica Glencore Energy, furnizor de titei al rafinariei, care a cerut inscrierea la masa creditorilor cu o creanta de 75 milioane dolari pentru livrarea a 123.530 tone metrice titei.

Cele mai citite

Voleibalistele de la CSM Lugoj, aproape de sferturile Cupei Challenge

CSM Lugoj a făcut un pas important spre calificarea în sferturile de finală ale Cupei Challenge la volei feminin, după ce a învins în...

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

Motorul de căutare Google a marcat Ziua Naţională a României cu un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cei care au...

Geoană, mesaj de Ziua Națională

După ce Moldova şi Ţara Românească au devenit o singură ţară, sentimentul unităţii a crescut şi toate teritoriile locuite de români au început să...
Ultima oră
Pe aceeași temă