19.5 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialRadiografie nemiloasă a „The Economist” asupra Republicii Moldova. Occidentul aşteaptă de la...

Radiografie nemiloasă a „The Economist” asupra Republicii Moldova. Occidentul aşteaptă de la Chişinău declanşarea luptei împotriva corupţiei

Miliardul de dolari dispărut anul trecut din trei bănci din Republica Moldova este şi azi căutat, nu numai de autorităţi, dar şi de specialişti in finanţe, care vor să înţeleagă mecanismul acestui jaf.

 Publicaţia britanică „The Economist” face o radiografie a sistemului bancar de dincolo de Prut. După cum consemnează portalul jurnal.md, ziarul britanic face referire la o mare lacună în legislaţia moldovenească, anume că nu se prevede clar ca acţionarii băncilor să fie la vedere. Autorităţile moldoveneşti se lovesc de acest obstacol, nu ştiu cine sunt acţionarii din umbră ai băncilor, cei care au rolul esenţial în luarea unor decizii strategice ale băncilor. Problema cea mai mare pentru Chişinău este că tocmai corupţia a făcut ca finanţatorii internaţionali să îngheţe pentru moment sprijinul acordat Republcii Moldova, în acest caz fiind vorba de Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Aceste instituţii au transmis deja un semnal clar că aşteaptă ca Moldova să facă curăţenie în sistemul bancar şi să elimine corupţia. Ziariştii britanici se îndoiesc însă că această curăţenie va veni. Ei fac referire la dispariţia miliardului de dolari, considerând că infractorii ar fi putut fi mână în mână cu anumiţi funcţionari ai statului, ca să poată da o asemenea lovitură. Concluzia este însă clară, Republica Moldova e condamnată să declanşeze o bătălie cruntă împotriva corupţiei, dacă vrea să reintre în atenţia Occidentului.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă