Dupa 23 de ani de la explozia nucleara de la Cernobil, radiatiile ating in continuare cote foarte mari, cauzand reducerea speciilor de insecte, potrivit unui studiu publicat in revista Biology Letters, relateaza bbc.co.uk, citat de Hotnews.
Cercetatorii care studiaza datele din zona – Timothy Mousseau de la Universitatea South Carolina (SUA) si de Anders Moller de la Universitatea Paris-Sud (Franta) – au constatat ca exista "o puternica legatura intre declinul speciilor si contaminarea din apropierea centralei". Populatiile de bondari, fluturi, greieri, libelule si paianjeni continua sa fie serios afectate de explozia nucleara, arata studiul, realizat in decurs de aproape zece ani.
Zona din jurul uzinei a fost evacuata dupa explozie si nu a mai fost locuita de oameni. "Numarul organismelor vii scade cu atat mai mult cu cat zona este mai contaminata", au mai spus Mousseau si Moller. Alti cercetatori critica studiul, intrucat "lipsa activitatilor umane din zona a avut un impact pozitiv asupra vietii salbatice", considera ei. Serghei Gasceak, cercetator la Centrul Cernobil din Ucraina, afirma ca el a ajuns la concluzii exact opuse, pe baza acelorasi date colectate de cei doi cercetatori pentru studiul asupra pasarilor. "Viata salbatica a inflorit in regiunea Cernobil, din cauza nivelului redus de influenta al activitatii umane".
"Formele de viata se nasc si se dezvolta sub influenta radiatiilor, iar mecanismele de rezistenta si refacere a organismului au supravietuit in aceste conditii", a explicat savantul ucrainean. "Cernobil ofera o sansa unica de studiere a riscului potential de contaminare", a mai spus Gasceak.