Daca locuinta ta este friguroasa pe timpul iernii, atunci cu siguranta vei experimenta si reversul situatiei: caldura insuportabila vara, mai ales daca locuiesti in sudul tarii. Daca se adauga si o sensibilitate la aerul conditionat, despre care stim cu totii ca nu este foarte sanatos, trebuie sa recurgi la alte metode pentru a asigura confortul termic necesar.
Citește si: Cum iti protejezi casa de incendiu
Controlul luminii
Energia calorica produsa in urma efectului de sera poate fi cauza a pana la 70% din caldura acumulata intr-o locuinta, asa ca nu e de mirare ca iti vom spune sa incepi prin a limita lumina care patrunde in casa, mai ales in dreptul ferestrelor care sunt orientate spre vest si sud, fiind toata ziua in bataia soarelui.
O draperie dintr-un material dens si opac la interior poate ajuta, insa ajunge sa indeplineasca rolul unei bariere contra caldurii care se formeaza in dreptul sticlei. Ideal ar fi sa limitezi formarea caldurii, prin urmare solutiile aplicate la exterior sunt cele cu adevarat eficiente. Poti alege intre umbrirea completa sau partiala ori intre o solutie fixa si una mobila. Rulourile exterioare din lemn, montate deasupra ferestrei, sunt o investitie buna si te ajuta sa controlezi gradul de iluminare – asa cum se intampla la blocurile interbelice. Poti obtine acelasi confort cu un cadru fix cu lamele reglabile pe care il poti confectiona doar tu. Daca preferi sa ai lumina in permanenta, poti opta pentru o umbrire constanta cu ajutorul vegetatiei cu frunzis bogat sau prin montarea unei pergole sau marchize in fata ferestrelor care se supraincalzesc vara.