11 C
București
marți, 21 septembrie 2021

RA APPS cauta straini pentru Hotelul Triumf

Regia Autonoma Administratia Proprietatii Protocolului de Stat (RA APPS) a anulat, ieri, licitatia cu strigare pentru vanzarea Hotelului Triumf din Bucuresti. RA-APPS va organiza o licitatie publica internationala.

„Anuntul de vanzare va fi publicat in mai multe cotidiene nationale si internationale, iar dosarul de prezentare va fi tradus intr-o limba de circulatie internationala”, se arata intr-un comunicat al regiei. Motivul oficial pentru care s-a anulat licitatia: nu au existat cel putin trei firme care sa indeplineasca toate conditiile de participare impuse de caietul de sarcini. La licitatie s-au prezentat doar trei societati, si anume Roses Residential Park SRL Bucuresti, BEA Hotels Eastern Europe Romania SRL si Athenee Phenix Group, controlata de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos, anunta Mediafax. Dintre acestea, societatea Athenee Phenix Group a fost eliminata din competitie deoarece scrisoarea de garantie bancara nu indeplinea toate conditiile impuse de caietul de sarcini. Legea interzice desfasurarea unei licitatii cu doar doi competitori.
„Romania libera” a prezentat pe larg in numarul de sambata o serie de ilegalitati sau exprimari confuze existente in caietul de sarcini, care generau suspiciuni cu privire la corectitudinea licitatiei. Intre acestea, figura faptul ca valoarea de pornire a licitatiei – de 32,5 milioane de euro – nu a fost defalcata pe componentele activului „Triumf”, respectiv nu s-a precizat cat valoreaza cladirea propriu-zisa a hotelului, cat valoreaza cei peste 15.000 de metri patrati de teren si care este valoarea proiectului de modernizare a hotelului, proiect necunoscut de ofertanti. Ponderea valorii terenului din pretul total era foarte importanta, deoarece persoanele fizice si juridice din strainatate nu cumpara si terenul, ci doar il concesioneaza. Cu alte cuvinte, daca nu pot cumpara terenul inseamna ca nici nu-l platesc. Pretul concesionarii, potrivit legilor in vigoare, se stabileste prin negociere directa cu castigatorul licitatiei. In consecinta, din pretul total de oferta se scade pretul terenului. Cu alte cuvinte, avantajati de aceasta prevedere erau cetatenii straini. Mai amintim ca anuntul cu privire la scoaterea la licitatie a activului „Triumf” a fost facut in perioada dintre Craciun si Anul Nou, cand putini dintre potentialii clienti urmaresc anunturile publicitare si reusesc sa faca rost de documente la zi de la Fisc, Politie sau banci. O alta prevedere nelegala era si faptul ca directorul general al RA APPS avea puterea de a anula licitatia pentru motive generale de nerespectare a conditiilor „de forma si fond” ale licitatiei, fara alte precizari. Intervievat de reporterii nostri, directorul general al RA APPS, Adrian Dumitru, a sustinut ca nu cunoaste detaliile tehnice din caietul de sarcini. Intre timp, el a fost suspendat din functie din alte motive de catre premierul Calin Popescu Tariceanu. In mod normal, licitatia ar trebui sa se reia cu un nou caiet de sarcini, din care sa fie eliminate ilegalitatile si exprimarile confuze.
Ondine Ghergut

Ultima oră
Pe aceeași temă