16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialR.Moldova cere retragerea trupelor ruse din Transnistria şi o misiune civilă internaţională

R.Moldova cere retragerea trupelor ruse din Transnistria şi o misiune civilă internaţională

Guvernul Republicii Moldova salută implicarea actorilor internaţionali în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, solicitând retragerea trupelor ruse şi transformarea actualei misiuni ruse de menţinere a păcii într-o misiune civilă internaţională, relatează portalul Moldova Azi, consultat de Mediafax.

Guvernul de la Chişinău a salutat declaraţia făcută luni de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, privind soluţionarea diferendului transnistrean.

De asemenea, „Guvernul a luat act de declaraţia semnată ieri (luni) de preşedinţii Rusiei şi Ucrainei care şi-au exprimat dorinţa politică de a contribui la rezolvarea conflictului. Guvernul îşi exprimă disponibilitatea de a purta imediat negocieri în formatul «5+2». Totodată, Guvernul se pronunţă pentru transformarea forţelor ruse de menţinere a păcii într-o misiune civilă internaţională şi pentru retragerea completă a contingentului militar al Federaţiei Ruse de pe teritoriul transnistrean”, a declarat Vlad Filat, citat de Jurnal de Chişinău, în ediţia online.

Poziţia Guvernului Republicii Moldova a fost expusă la o zi după ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi cel ucrainean, Viktor Ianukovici, au semnat la Kiev o declaraţie prin care îşi exprimă sprijinul pentru soluţionarea paşnică a diferendului transnistrean.

„Preşedinţii celor două ţări, care acţionează ca intermediari şi reprezintă ţările-garant, optează pentru soluţionarea conflictului transnistrean prin mijloace politice paşnice, prin intermediul unui dialog echilibrat, pentru a determina un statut special pentru Transnistria, bazat pe respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova şi formarea unui singur spaţiu juridic şi economic de apărare”, se arată în declaraţia semnată luni la Kiev.

De asemenea, Moscova şi Kievul vor colabora cu „partenerii internaţionali” în vederea creării unor condiţii adecvate pentru reluarea negocierilor pe tema conflictului transnistrean la care participă reprezentanţi din Republica Moldova şi Transnistria, dar şi Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, în calitate de mediatori, şi Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori.

Cele mai citite

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă